Appeltaart voor Europa

Europa is jarig en is vorige week begonnen met de uitgebreide viering van zijn 50-jarig bestaan. Een van de festiviteiten: in Brussel komen uit elke lidstaat twee taarten op tafel....

Die taarten zijn ongetwijfeld heerlijk. Voor wie ze wil namaken: de recepten staan op www.eu50.eu. Daar zijn trouwens ook alle taarten na te zoeken: op de Duitse site van eu50 staan alle taarten, onder andere een echte Tiramisu uit Italië, Sachertorte uit Oostenrijk en de Prinsessentaart uit Zweden.

Maar waarom krijgt de jarige uit Nederland geen appeltaart voorgezet? Overal en altijd in Nederland te koop. Voor wie het Europese feestje eigenwijs wil meevieren hierbij een favoriet appeltaartrecept.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maak het deeg: kneed bloem, suiker, vanillesuiker, boter en zout met de keukenmachine of met de vingers tot een kruimelig mengsel. Kneed er snel driekwart van het ei door. Rol het deeg in huishoudfolie en leg het een half uurtje in de koelkast.

Schil de appels en snijd ze in stukjes. Besprenkel ze met citroensap. Strooi er de kaneelpoeder door en een flinke schep suiker. Roer de krenten en de rozijnen erdoor. Besprenkel desgewenst met wat alcohol, bijvoorbeeld rum.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Houd iets apart, om de taart te kunnen versieren met wat reepjes deeg.

Bekleed een ingevette springvorm met het deeg. Bestrijk de bodem ruimhartig met abrikozenjam en verdeel het appelmengsel erover.

Dek af met de reepjes deeg en bestrijk die met het restje ei.

Bak de taart in iets meer dan een uur gaar.

Zowel warm als koud lekker.

En wie echt feestelijk wil wezen: lekker met geklopte slagroom.

Nanda Troost

Meer over