Appelen & spek

Eet meer appels, want het is stervensdruk op Schiphol en het zal drukker worden. De minister van Verkeer vindt het goed dat het nog erger wordt....

Milieudefensie kan wel op Schiphol blijven protesteren tegen het vuil en het geluid van vliegtuigen, maar effectiever is een staking. Een kopersstaking. Alle eten en drinken dat door de lucht komt, laten we liggen. Dan moet je wel weten wat gevlogen heeft. Het zal verbazen. De lijst van producten die per vliegtuig worden aangevoerd, is lang en groeit. Zelfs een vers kabeljauwfiletje komt door de lucht. En intussen krijgen fruittelers geen stuiver voor hun puike appels.

Gelukkig is er in de omgeving van Tiel wat fruit vernield door een hagelbui, dat kan de kiloprijs voor de appels van Geldermalsen misschien gunstig beïnvloeden. Maar veel zal het niet helpen. Terwijl de vliegtuigen vol mango's bijna kettingbotsen boven ons land, draait beneden het fruit door, loert voor de teler het faillissement en krijgen de varkens Jonagold en Elstars als ontbijt.

Kortom, wie minder vliegtuigen wil, moet meer appels eten. Ook op brood. Neem spek dat mager spek heet, of ontbijtspek. Van een varken dat het bij leven lang niet zo beroerd had als de 20 miljoen varkens in Nederlandse bio-industriële gevangenissen.

Bak het spek, laat het afkoelen, doe het op een broodje of tussen boterhammen. Neem mee op reis in een zak of trommel. Neem ook mee, harde, liefst zure appels en een scherp mesje. Onderweg: zit in de trein of sta stil in een file. Schil een appel of schil hem niet. Snijd er dunne plakken van en doe die bij het spek tussen het brood. Eerder had ook gekund, maar dan gaat de knap van de appel verloren.

Niet onderweg? Leg appels in de koelkast. Bak spek. Snijd koele schijven appel en doe ze op warm spek op brood. Een likje stroop erop kan ook. Dan is er nog een pizzavariant. Maak een eenvoudig beslag van bloem, eieren en water of melk. Bak in een koekenpan een plak spek en wat schijven appel - bij voorkeur een zure appel. Doe er beslag bij en bak pizzavormige ronde koeken aan twee kanten lichtbruin. Eet warm met stroop of wat pruimenjam. Deze pizza heeft een speciale naam. Hoe noemde moeder hem toch ook weer?

Meer over