ANC had plannen om Buthelezi te doden

Een guerrilla-eenheid van het Afrikaans Nationaal Congres heeft ten tijde van de apartheid voorgesteld Inkatha-leider Mangosuthu Buthelezi te vermoorden. Het plan werd door de ANC-top verworpen....

Reuter, AP

KAAPSTAD

De Zuid-Afrikaanse vice-president Thabo Mbeki vertelde dit maandag tijdens een hoorzitting van de Waarheidscommissie. 'We beschouwden Inkatha niet als een legitiem militair doelwit.'

De commissie boog zich, na maandenlang gruwelverhalen over het apartheidsregime te hebben aangehoord, deze keer over mensenrechtenschendingen door het ANC. De zitting concentreerde zich op mishandelingen in de buitenlandse opleidingskampen voor ANC-guerrillastrijders, op de bloedige vete met Inkatha, en op het doden van burgers.

In de openingsverklaring verontschuldigde het ANC zich voor de dood van burgers tijdens de strijd tegen de apartheid. Bij aanslagen op winkelcentra en bars kwamen tientallen mensen om het leven.

Het ANC weet sommige van die aanslagen aan 'woede' en aan 'gebrekkige politieke kennis onder zijn strijders'. Ook zouden sommigen nooit werkelijk onder controle van het ANC hebben gestaan.

Maar de partij herhaalde dat de in 1960 begonnen gewapende strijd tegen apartheid een gerechtvaardigde was. Burgers werden nooit bewust als doelwit uitgekozen.

De aanslag op het hoofdkwartier van de Zuid-Afrikaanse luchtmacht bij Pretoria, waarbij 19 doden vielen, gebeurde op last van de toenmalige ANC-president Oliver Tambo, zo bleek tijdens de zitting. Het was de wraak voor een inval in Lesotho door de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst, waarbij 42 ANC-aanhangers werden gedood.

Behalve Mbeki verschenen gisteren verschillende andere ANC-leiders voor de commissie, onder wie de minister van Buitenlandse Zaken, Alfred Nzo, de minister van Defensie, Joe Modise, en de minister van Transport Mac Maharaj, die allen amnestie hebben aangevraagd.

Het ANC heeft toegegeven dat in de opleidingskampen in Angola tenminste 34 mensen zijn vermoord. Sommigen waren muiters, anderen werden verdacht van spionage voor de apartheidsregering.

Meer over