Het eeuwige levenAmbrose Nwadike

Ambrose Nwadike (1969-2020), telecomgoeroe die hield van Ajax en afrobeat

Hij werd geboren in Nigeria, maar raakte verknocht aan Nederland. Hij hield van Ajax en leerde zelfs schaatsen.

Ambrose Nwakide Beeld
Ambrose Nwakide

‘Ons hart is gebroken. Wij hebben onze broer, onze leider en een echte heer verloren.’ Op 24 juli stond deze rouwadvertentie in de Volkskrant. Hierin herdacht zijn familie Ambrose Nwadike, een Nigeriaanse telecomgoeroe die 9 juni in Londen overleed als gevolg van de bloeddrukziekte essentiële hypertensie.

Ambrose Nwadike voelde zich ook Nederlander. Hij kon schaatsen. Hij hield van bloemkool, van Mora-bitterballen en van Calvé-pindakaas. Hij was fan van Ajax en het Nederlands elftal, naast het Nigeriaans elftal en Tottenham Hotspur. Samen met zijn jongste broer Frank Nwadike richtte hij in Nederland Coloured Pictures Magazine op, een tijdschrift over Afrikaanse cultuur en tradities.

Hij kwam in 1990 aan in Nederland met alleen een rugzak en een koffer, twee jaar nadat hij in Nigeria was afgestudeerd als scheikundige. Via het dweilen van schoolvloeren, een baan als fabriekschef bij een kunststoffenbedrijf en een MBA-opleiding in Haarlem werd hij in de jaren negentig actief in de explosief groeiende mobiele telecomsector.

In Nederland werkte hij als consultant voor Nokia, KPN en PwC. Uiteindelijk kwam hij in dienst van Celtel, een grensoverschrijdend mobiel netwerk in oost-Afrika. In 2006 besloot hij terug te keren naar zijn vaderland, waar hij zijn eigen adviesbedrijf Telecom Advisory Services (TAS) oprichtte, na drie jaar als revenue assurance-directeur voor Celtel in Nigeria.

Al gauw had hij cliënten in heel Afrika. In 2018 werd hij tijdens een conferentie in Nairobi als eerste zwarte telecomprofessional opgenomen in de Hall of Fame. ‘Zijn overlijden kwam totaal onverwacht, maar zijn nalatenschap zal voortleven’, zegt zijn broer Frank, markt- en mediaconsultant in Amsterdam. ‘Hij was een gezonde kerel die nooit iets mankeerde.’

Ambrose Nwadike werd geboren in Lagos, dat toen nog de hoofdstad was van Nigeria en waar zijn 85-jarige vader, een gepensioneer econoom en bankier, nog steeds woont. Ambrose was de een na oudste in een gezin met vier broers en een zus, die behalve Frank nu in Groot-Brittannië wonen. In 1988 studeerde hij af aan de Lagos State University.

Daarna werkte hij enige tijd bij een plasticfabrikant. Maar het politieke klimaat en de vele coups in Nigeria bevielen hem niet. Hij besloot uit te wijken naar Europa. Veel hoogopgeleide leeftijdsgenoten kozen voor de VS en Groot-Brittannië, hij voor Nederland. Hij had een talenknobbel, was een doorzetter en uitermate aimabel.

Maar na de eeuwwisseling voelde hij zich toch minder op zijn gemak in Nederland door de opkomst van de anti-immigratiebeweging. ‘Aangehouden worden door de politie vanwege mijn huidskleur, daar was ik aan gewend, zonder het goed te keuren. Maar er kwam iets bij, iets engs ook, waar normale mensen in meegesleurd worden. Ik voelde me door mijn uiterlijk steeds meer aangesproken als immigrant, ondanks dat ik me volledig had aan past’, zo vertelde hij in 2008 in Trouw.

Hij naderde de leeftijd van midden dertig en was inmiddels vader van twee in Nederland geboren kinderen, die hij met zijn echtgenote - een in Groot-Brittannië actieve advocate - had. Daarnaast rook hij kansen voor mobiele telecom in Afrika. Hij had charisma en diplomatieke gaven. Zijn adviezen sneden altijd hout, omdat ze gebaseerd waren op een verdienmodel. Naast voetbal was muziek - reggae en afrobeat - een passie van hem.

Zijn echtgenote Ronke en twee kinderen Demi (18) en Alex (14) blijven in Groot-Brittannië wonen, waar Ambrose ook is begraven.

Meer over