Ambos wint WK vrouwdragen in stijl

In grootse stijl, en met gebruikmaking van de nieuwste inzichten op het gebied van zwaartekracht en draagtechniek, heeft Imre Ambos uit Estland dit weekeinde in Finland het wereldkampioenschap vrouwdragen gewonnen....

Ambos en Ojaste legden het 253 meter lange parcours af in 1 minuut en 9,2 seconden en lieten daarmee 37 stellen achter zich. Ze kwamen niet toe aan verbetering van het record van de winnaars in 1997, een Fins echtpaar dat het traject in vier seconden minder aflegde. Het Finse stel, dat een jaar eerder ook al won, deed dit jaar niet mee wegens zwangerschap.

De kampioenschappen vrouwdragen worden sinds 1992 jaarlijks gehouden in Sonkajarvi. De eerste vier jaar had de wedstrijd een nationaal karakter, maar sinds 1996 mogen ook buitenlanders deelnemen. Nog altijd doen er vooral Finse stellen mee, maar er waren dit jaar behalve uit Estland ook deelnemers uit Duitsland, Noorwegen, Zweden, Rusland en Zwitserland. Meer dan zevenduizend toeschouwers zagen de deelnemers het parcours afleggen, waarbij verschillende hindernissen genomen moesten worden.

De wedstrijd is eigenlijk bedoeld voor getrouwde stellen, maar deze regel wordt soepel gehanteerd. 'Het kan je eigen echtgenote zijn, maar ook een geleende of zonodig zelfs een gestolen', aldus Hannu Keranen, een van de organisatoren. Deelnemers die hun vrouw tijdens het lopen laten vallen krijgen 15 strafseconden bij hun eindtijd geteld. De eerste prijs heeft een waarde van drieduizend gulden en omvat onder meer een televisie en het gewicht van de vrouw in bier.

Meer over