Ambassadeur wist van omkopingsaffaire

Een Srilankaanse mensensmokkelaar, die onlangs in Zwolle tot vier jaar cel werd veroordeeld, heeft medewerksters van de Nederlandse ambassade in Colombo proberen om te kopen door hun gratis vliegtickets naar Nederland te beloven....

Uit een strafdossier, dat de basis vormt voor een justitieel onderzoek naar de handelwijze van ex-ambassadeur Körner en ex-kanselier J. Hendrichs, blijkt dat Körner ettelijke waarschuwingen van zijn ondergeschikten in de wind sloeg en telkens persoonlijk instructies gaf om de mensensmokkelaar ter wille te zijn.

Körner werd vorige maand ontheven van zijn post in Lagos, Nigeria, in verband met het justitieel onderzoek. Over zijn functioneren in Lagos waren eveneens vragen gerezen. Een rapport van hulporganisatie Terre des Hommes stelde dat Nigeriaanse kindersmokkelaars voor zes- tot tienduizend gulden een reisvisum voor Nederland konden kopen bij de Nederlandse ambassade.

Deze beschuldiging leidde in het najaar tot een intern onderzoek van Buitenlandse Zaken. De conclusie daarvan luidde dat er bij de ambassade in Lagos geen aanwijzingen voor corruptie bestonden, maar dat er wel vragen waren gerezen over 'de persoonlijke betrokkenheid van Körner bij de verlening van een aantal visa'.

Eenzelfde beeld van Körners als iemand die vriendjespolitiek bedreef, komt tevoorschijn uit het strafdossier inzake Colombo. Körner was daar, voor hij naar Lagos werd overgeplaatst, tussen 1992 en eind 1996 ambassadeur. Hij kwam daar in contact met A.M., een Srilankaan die de Nederlandse nationaliteit had verworven.

M. kwam in 1995 en 1996 frequent op bezoek bij de ambassadeur en bepleitte de afgifte van visa voor groepen vrouwen en kinderen die vroeger in dienst bij zijn gefortuneerde moeder waren geweest en afscheid van haar wilden nemen, nu zij in Nederland op sterven lag.

Medewerksters van het consulaat vonden het merkwaardig dat de aanvragen van M. niet volgens de interne voorschriften werden behandeld. De mensen voor wie hij een visum aanvroeg, hoefden niet zelf op het consulaat te verschijnen.

De consulaire afdeling rook vrijwel meteen onraad: het ging om groepen Tamils, alleen vrouwen en kinderen en de opgegeven reden van bezoek aan Nederland klonk onwaarschijnlijk. 'Iedereen begreep dat A.M. een oplichter was', zo verklaarde een medewerkster. Het negatieve advies van haar en haar collega's werd op instructie van hogerhand telkens genegeerd. Het natrekken van de financiële draagkracht van M., gebruikelijk als iemand mensen uit het buitenland uitnodigt, werd achterwege gelaten.

In opdracht van Körner werden meer dan zestig visa afgegeven die waren aangevraagd door M.

Meer over