PostuumOkwui Enwezor (1963–2019)

Altijd smaakvol geklede Okwui Enwezor (1963–2019) daagde de dominantie van de westerse kunst uit

De tentoonstellingen van Okwui Enwezor (1963-2019) vormden een welkome aanvulling op de eenzijdige aandacht voor westerse kunst.

Okwui Enwezor.  Beeld EPA
Okwui Enwezor.Beeld EPA

Hij werd geboren in Nigeria, studeerde politicologie in New York, maar was feitelijk een man van de hele wereld. De hele kunstwereld. Okwui Enwezor moet zich overal thuis hebben gevoeld. Dat maak je in elk geval op uit de tentoonstellingen die hij heeft samengesteld. En die op een inhoudelijke maar ook strategische manier als een aanvulling gezien kunnen worden op de tot ver in de 20ste eeuw dominerende westerse smaak en de eenzijdige aandacht voor kunstenaars en tentoonstellingsmakers uit Europa en Amerika.

Alleen al om die reden was de inbreng van Enwezor een verfrissende verrijking. In 1993 richtte hij het tijdschrift Nka: Journal of Contemporary Art op, dat een van de belangrijkste podia zou worden voor de opbloeiende Afro-Amerikaanse kunst. Waarna hij, via een tentoonstelling over Afrikaanse fotografie in het Guggenheim Museum in New York (in 1996) en de Johannesburg Biënnale (1997), al snel doorstoomde naar het allerhoogste platform: de Documenta van 2002 in Kassel. Nota bene als eerste niet-westerse directeur.

Altijd smaakvol gekleed, het liefst met een sjaaltje om de hals, zette hij een nieuwe, noodzakelijke toon in bij de emancipatie van en aandacht voor niet-westerse kunst. Niet zonder waardering. In 2015 stelde hij de Biënnale van Venetië samen. Ondertussen was hij al in 2011 directeur van het Haus der Kunst in München geworden. Dat hij daar vorig jaar moest vertrekken leek aanvankelijk te liggen aan een schrijnend begrotingstekort; iets dat hij altijd heeft ontkend. Tegenover het Duitse blad Der Spiegel gaf hij augustus vorig jaar te kennen al drie jaar aan kanker te lijden, waaraan hij nu is gestorven. Enwezor werd 55 jaar.

Meer over