weekendwijsheidBrigitte Kaandorp

‘Alles wat je thuislaat is meegenomen’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week: cabaretier Brigitte Kaandorp.

null Beeld Mark Engelen
Beeld Mark Engelen

Cabaretier Brigitte Kaandorp (58): ‘Mijn man en ik maken graag trektochten door de Pyreneeën met een aantal vrienden, waarbij we vijf dagen volledig afgesloten zijn van de bewoonde wereld. Je loopt dan met je hele hebben en houden op je rug, en ’s avonds zet je je tentje op langs een rivier of op een bergtop. Elke gram die je te veel meesleept vervloek je, want het is nogal een gesjouw. ‘Alles wat je thuislaat is meegenomen’, zegt mijn schoonvader altijd, die sinds jaar en dag lid is van een kampeervereniging. Twee onderbroeken, een paar wandelschoenen, een goed tentje en matje, en wat kleding. Het moet wel zo comfortabel mogelijk zijn, vind ik, maar je moet geen leuk jurkje meenemen ‘voor het geval dat’.

‘Het sjouwen neem je voor lief omdat het concept verder heel ontspannend is in zijn simpelheid. Je kunt niets anders dan ’s ochtends opstaan, ontbijten, inpakken en weer doorlopen. Ondertussen kom je langs de mooiste plekken en strijk je neer waar je wilt. Omdat je zo weinig bij je hebt, leef je in totale overzichtelijkheid. Thuis zit je altijd opgescheept met veel te veel spullen: duizend oude cd’s, gekke badkamerspullen, oude papieren en een auto. Juist daarom is het fijn om soms zo beperkt te zijn in je keuzen. Je hebt bijna niets bij je en je kunt alleen naar plekken waar je benen je kunnen dragen. Soms is dat vervelend als je midden in een regenbui zit en met natte sokken een noodbivak moet opslaan. Maar dan blijkt de helft van de club tóch een petflesje jenever te hebben meegenomen, en zit iedereen later lekker z’n sokken te drogen bij het kampvuur. Je gaat niet op pad om af te zien, maar je moet er wel toe bereid zijn. Uiteindelijk onthoud je vooral het gevoel van vrijheid en de vergezichten.’

Meer over