Algemene skigidsen

Kitzbühel, met zijn jetsettoeristen, Pettneu, Galtür im Paznauntal, Serfaus, Vent im Ötztal, Hochgurgl, Stubaital, en nog 46 andere Tiroolse ski-oorden beslaan nog steeds 20 procent van De officiële Nederlandse Ski Atlas 1997 (Spalder & Norvell, Jefferson; ¿ 59,50)....

Bij de Amsterdamse reisboekhandel Pied à Terre lopen de specifieke wintersportgidsen niet denderend. Dat zegt niet alles, maar wellicht hebben wintersporters niet zo'n boodschap aan achtergrondinformatie en gaan velen automatisch naar dezelfde plaats als vorig jaar. Waar het pension goed was, de sneeuw overvloedig viel, de kinderopvang goed en de après-ski gezellig.

Wie nog niet weet waar naartoe, koopt het beste een algemeen naslagwerk met honderden bestemmingen, zoals de Ski Atlas. De ANWB heeft SkiSelect Europa '98 (¿ 24,95) uitgegeven, een CD-rom met 250 wintersportplaatsen, prijzen, faciliteiten voor kinderen, sneeuwhoogten en de beste snowboardlocaties in veertien landen.

Een goede keuze is ook The Good Skiing & Snowboarding Guide 1998 (Which? Limited; ¿ 65,65) van Peter Hardy en Felice Eyston. De informatie over vijfhonderd oorden in vijf werelddelen, samengebracht door de Engelse consumentenorganisatie oogt objectief. Bijvoorbeeld: 'Alpbach, Tirol, goede punten: geen rijen voor de liften, Alpen-charme, aantrekkelijk dorp. Negatieve punten: gebrek aan uitdagende afdalingen, een nauwelijks opwindend nachtleven.'

Ook de Yeti SneeuwGids, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië (Bos & Co uitgevers; ¿ 47,50) begint iedere beschrijving van de vijfhonderd wintersportplaatsen met plus- en minpunten. Alpbach, positief: schilderachtig dorpje, oefenweiden in het centrum, negatief: niet erg sneeuwzeker, dalstation skigebied een kilometer buiten het dorp. De Yeti-redactie werkt met mooie pictogrammen, de vormgeving is chique en origineel. De tekeningen van Peter Vos (vooral bekend van zijn diertekeningen) pakken verfrissend uit. De SneeuwGids heette vorig jaar nog de SkiWijzer, maar is inmiddels zo uitgebreid dat het met recht een gids wordt genoemd.

Nog één algemene ski-gids: Where to ski (Boxtree Limited; ¿ 62,95), geschreven door Chris Gill en Dave Watts. Een overzicht van vijfhonderd wintersportplaatsen. Ski-gidsen over alleen Tirol bestaan niet. Wel heeft het Oostenrijks Toeristenburo een eigen folder gemaakt met skigebieden in Tirol. Het bureau levert ook hotellijsten, die handig kunnen zijn, omdat gidsen slechts een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden per plaats noemen. (De Ski Atlas vermeldt wel het aantal hotelbedden, maar voor adressen is de lezer vooral aangewezen op de hotel-advertenties.)

Meer over