Al Gore moet boeten voor 'Russia-Gate'

Wat het schandaal rond de Russische miljarden bij de Bank of New York precies inhoudt, is nog steeds onduidelijk. Maar in de VS is de schuldige al gevonden: vice-president Al Gore....

Gore is flink onder vuur komen te liggen voor zijn rol als pleitbezorger van financiële hulp voor Rusland sinds de media vorige week meldden dat de Russische maffia mogelijk miljarden dollars heeft witgewassen via de Bank of New York.

Medewerkers van de vice-president beklemtoonden meteen dat Gore niet op de hoogte was van het onderzoek naar de schimmige miljardenstromen via de bank. Maar Gore's Republikeinse tegenstanders in de race om het Witte Huis laten de kans niet voorbijgaan om hem te bekritiseren.

De Republikein Steve Forbes heeft radio-advertenties laten opnemen waarin hij Gore aanvalt wegens 'Russia-gate', zoals het schandaal al wordt genoemd. Volgens Forbes moet alle hulp aan Rusland meteen worden stopgezet 'totdat de werknemers betaald krijgen en er een einde is gemaakt aan de corrupte praktijken van de Russische rover-baronnen'.

Het pijnlijke is dat Gore zich juist altijd heeft beroemd op zijn prominente rol in het Amerikaanse Rusland-beleid als co-voorzitter van wat ooit de Gore-Tsjernomyrdin-commissie heette. Daarin overleggen de twee landen over tal van bilaterale kwesties.

De berichten over de witwas-praktijken bij de Bank of New York lijken in de VS te worden opgevat als het definitieve bewijs dat de hervormingen in Rusland zijn mislukt en dat het land in handen is gevallen van een bende corrupte politici.

'Gore heeft gefaald in zijn enige echte poging buitenlands beleid te maken', schamperde Elizabeth Dole, die ook een gooi wil doen naar het presidentschap. 'Na zeven jaar van zijn stuurmanskunst en het cultiveren van de draaideur- leiding in Moskou, dreigt de Russische georganiseerde misdaad het maatschappelijk bestel in Rusland te verwoesten.'

De aanvallen op Gore krijgen extra lading door de beschuldigingen dat Moskou gesjoemeld heeft met geld van het IMF en dus van de Amerikaanse belastingbetaler. Moskou zou een deel van het geld hebben gebruikt om te speculeren met GKO's, de Russische staatsobligaties.

Forbes: 'De kranten meldden al lang dat tientallen miljoenen Russen geen loon krijgen. Het is ook al lang bekend dat er miljarden uit het land worden weggesluisd. Dit is niet nieuw, maar toch blijven miljoenen dollars aan IMF-geld geven aan een regering die het geld misbruikt en de werknemers niet betaalt.'

Medewerkers van Gore wijzen de kritiek van de hand. Volgens hen hebben president Clinton en Gore nooit hun ogen gesloten voor de corruptie in Rusland. Zij wijzen erop dat Gore de inmiddels ontslagen Russische premier Stepasjin vorige maand nog had gewaarschuwd mee te werken aan een nieuw onderzoek van het IMF. Anders zou Moskou niet in aanmerking komen voor nieuwe kredieten, zou Gore hem hebben laten weten.

Maar Gore's tegenstanders schermen met de ontboezemingen van enkele voormalige VS-diplomaten, die zeggen dat Washington - en vooral de Gore-Tsjernomyrdin-commissie - het slechte nieuws over Rusland niet wilde horen. Volgens hen zouden medewerkers van de ambassade in Moskou verscheidene malen op de bedenkelijke rol van de Russische banken hebben gewezen. Maar die rapporten verdwenen in de prullebak, voordat ze naar het State Department in Washington werden gestuurd.

Behalve Gore liggen ook onderminister van Buitenlandse Zaken Strobe Talbott en minister van Financiën Lawrence Summers onder vuur. Summers speelde, toen nog als onderminister, een belangrijke rol bij het doordrukken van de economische schoktherapie in Rusland.

Meer over