Ademhalen of genieten?

Over:..

Wim Bossema

Over een jaartje is het eindelijk zover: dan mag in Nederlandse cafés en restaurants niet meer worden gerookt. Of moet je zeggen: dan is het gedaan met de gezelligheid en kun je niet meer lekker nagenieten van een fijne maaltijd met een goede sigaar?

Het kabinet nam vorige week het besluit, maar heel Europa is in de weer met de uitvoering van de richtlijnen van de Europese Unie. In Spanje, Italië, de Scandinavische landen is de horeca al rookvrij; Frankrijk en Engeland volgen binnen een paar maanden. Nederland, Duitsland, Portugal en de meeste Oost-Europese landen dralen, daar mag nog volop worden gepaft in de horeca.

Nederlandse, Poolse en Portugese lezers en journalisten gaan op het discussieforum Dear Neighbours! (vk.nl/neighbours) in debat over het roken, het meeroken en de verboden. De Poolse krant Gazeta Wyborcza en de Portugese Público doen mee. In Dear Neighbours! discussieerden we al met lezers van elk van de kranten. Nu: deelnemers uit drie landen. Volkskrantlezers: geef uw mening!

In het Betoog begon Volkskrant-journalist Caspar Janssen het nieuwe jaar met het voornemen lekker door te roken: ‘Pas echt gelukkig in een rokerig café’ (6 januari). Daarmee ontketende hij een heftige discussie in de krant. Hij had het vooral gemunt op Stivoro, die hem als Jehova-getuigen zouden lastig vallen met hun anti-rook propaganda. Lies van Gennip reageerde namens Stivoro: haar stichting is niet tegen rokers, die helpt rokers juist om te stoppen. Richt de woede op de tabakslobby. Lees het na op vk.nl/neighbours.

Daar staan ook meningen uit de twee andere landen. Pawel Szczerkowski, journalist van Gazeta Wyborcza, snakt bijvoorbeeld naar een rookverbod – de vertaling van zijn bijdrage staat hiernaast. Volgende week in ‘Het debat met’ een pleidooi van een collega bij Gazeta Wyborcza die niets moet hebben van rookverboden.

Wim Bossema

Meer over