Het eeuwige levenAd Rijnen (1939-2019)

Ad Rijnen (1939-2019): de kruikezeiker die Boxmeer op de kaart zette

Hij was de grondlegger van Daags Na de Tour in Boxmeer. Liefst dertig jaar lang was Ad Rijnen de voorzitter van het bekendste wielercriterium dat meteen op de maandag na de aankomst op de Champs Elysées wordt gehouden.

Ad Rijnen, een monument in de wielersport. Beeld
Ad Rijnen, een monument in de wielersport.

Dankzij dit succes werd hij een vooraanstaand bestuurder in de beroepswielrennerij. Rijnen was ook zeventien keer chef d’équipe van het Nederlands wielerteam bij een hele reeks van WK’s op de weg en in de modder.

De bekende sportbestuurder Peter Bonthuis (ex-Raleigh, ex-Sparta en nu directeur van de boksbond) die veel met hem samenwerkte, noemt hem de Maizena van de wielrennerij. ‘Als chef d’equipe moest hij wielrenners die in de rest van het jaar elkaars concurrenten waren met elkaar laten samenwerken om hun ploeggenoten in de rest van jaar te verslaan.’

Ad Rijnen was een monument in de wielersport. Hij overleed 12 maart op 79-jarige leeftijd na een acht jaar durend ziekbed waarvan vooral de laatste weken volgens zijn zoon Berni Rijnen een hel waren.

Rijnen was een echte kruikezeiker, een geboren en getogen Tilburger. Al heel jong verloor hij zijn vader. Hij werkte in de horeca in Nijmegen en Bemmel voordat hij in april 1965 onder de naam Royal zijn eigen café en drankenhandel in Boxmeer begon. Later kwamen daar ook een discotheek en amusementspaleis bij.

Met een wielercriterium wilde Rijnen Boxmeer op de kaart zetten. In 1975 werd het eerste gehouden op Moederdag. Maar heel veel mensen kwamen er niet op af. Dat gold ook voor de criteriums in de jaren daarop. ‘Er stonden meer dranghekken dan mensen’, zei hij. In 1979 besloot hij het criterium te verplaatsen naar de dag meteen na de Tour. Peter Bonthuis: ‘Het was een gok, want hij wist niet of de vermoeide renners na afloop van de Tour ook de volgende dag weer zin hadden om te fietsen. Maar het werd een fenomenaal succes.’

Een jaar later won Joep Zoetemelk vlak voor Hennie Kuiper de Tour. Ineens kwamen er 25 duizend mensen naar Boxmeer om hun televisiehelden van de Franse cols in levenden lijve te zien. ‘Daags na de Tour’ werd een klassieker onder de criteriums waar ook Studio Sport en de televisiejournaals beelden van uitzonden. In 2004 droeg hij het stokje over aan zijn zoon Berni die ook nog acht jaar lang voorzitter van het organisatiecomité was.

Dankzij het succes werd hij gevraagd om voorzitter te worden van de Vereniging Organisatie Beroepswielerwedstrijden die het rooster voor de criteriums en andere wedstrijden in Nederland opstelde. Vervolgens werd hij ook bestuurder van de Stichting Bevordering Beroepswielersport. Uiteindelijk was hij betrokken bij 25 WK’s en nationale kampioenschappen. Als chef d’equipe trad hij voor het eerst in 1989 op bij het WK veldrijden in het Franse Pontchâteau, waar Adrie van der Poel achter Danny de Bie tweede werd en Richard Groenendaal won bij de beloftes. In 2003 bij het WK in het Canadese Hamilton won het Nederlandse team een recordaantal van zeven medailles. Tijdens het WK van 1997 maakte hij mee dat op 150 meter van de Nederlandse verzorgingspost een bom ontplofte. Dat was een enorme schok omdat hij als chef d’equipe niet alleen verantwoordelijk was voor de huisvesting van de renners en hun begeleiders en het vervoer maar ook voor de veiligheid.

Ad Rijnen was ook politiek actief in Boxmeer, waar hij namens het CDA en de lokale partij BB’86 in de gemeenteraad zat. Peter Bonthuis prijst Rijnen als een vriendelijke en doortastende man die rechtdoorzee was en het hart op de tong had.

Meer over