Achter het voorhuis houdt de pronkzucht op

De voormalige herenboerderij Welgelegen in het Friese Harich is nog steeds fraai gelegen, maar sinds het vee plaatsmaakte voor hotelgasten, is de schoonheid van de ligging een kwestie van het juiste standpunt....

En nog steeds, als je uit de richting van Lemmer komt, doemt daar aan je rechterhand die trotse boerderij op, die er meer uitziet als een buitenhuis, een villa. Dat was ook de bedoeling van de bouwer, die opdracht gaf het voorhuis zo breed te maken dat de boerderij erachter verscholen ging. Meer heer dan boer dus.

Maar nu moet je om het hotel te bereiken aan de rand van het dorp eerst over een onaanzienlijk weggetje met onaandoenlijke nieuwbouw, vervolgens over een soort fietspad met stoeptegels dat doet veronderstellen dat je verkeerd zit, dan door een smal hek met direct erna diepe kuilen in de oprit, om pas daarna het erf te bereiken.

Binnen is er, net zoals buiten, veel gebleven en veel veranderd. Twee zijvleugels van het voorhuis zijn verdwenen, maar de entree en de gang met zijn authentieke elementen zijn bewaard. Hetzelfde geldt voor de beide voorkamers links en rechts. De een, de voormalige pronkkamer met monumentaal stucwerk aan het plafond, doet dienst als bar en lounge. Overigens is hier wat betreft de verlichting weinig rekening gehouden met de lezende medemens. Als de schemering valt, rest bij een stokkende conversatie weinig meer dan plaatjes kijken. De andere voorkamer, met een wat eenvoudiger houten plafond maar nog steeds statig en rijk, doet dienst als eetzaal.

Achter dit verheven decor van vertoon speelden zich vroeger zeer aardse zaken af. De koeien werden er gemolken, hun mest moest worden afgevoerd. En nog steeds is er dat contrast tussen voor en achter. De receptie aan het eind van de gang, misschien is erover nagedacht, is van een deprimerende sfeerloosheid. Daar doet de vriendelijke ontvangst weinig aan af. Welgelegen telt 24 kamers en die zetten geen hoge borst op. Geen hoogmoedigheid hier, geen vertoon van rijkdom. Witgeschilderde muren van schoon metselwerk, lage ramen (we zijn hier in kamer 6 op de voormalige deel), goede bedden, een adequate badkamer. Er is wat je nodig hebt en dat is het. Je komt hier om te slapen, niet om te verblijven. Al kan dat 's zomers anders zijn, met het eigen buitenterrasje.

Op verzoek toont de huidige eigenaar de voormalige slaapkamer van de herenboer, op de eerste verdieping aan de voorkant, met uitzicht op het Slotermeer. Dit is andere koek, maar dit moet dan ook de bruidssuite worden.

Vooral wandelaars en fietsers maken gebruik van de hotelaccommodatie van Welgelegen. Voor schappelijke prijzen kunnen ze hier goed overnachten, een uitstekende maaltijd gebruiken en een verzorgd ontbijt. In het voorhuis kunnen ze zich even rijk wanen, in het achterhuis staan ze weer met beide benen op de grond.

Meer over