Het eeuwige levenHarry Rump (1946-2021)

Achter het flamboyante uiterlijk van Harry Rump ging een ingetogen en erudiet man schuil

Harry Rump  Beeld
Harry Rump

Hij zou een dissident in de wetenschap van de geest kunnen worden genoemd. Een stoorzender in het vakgebied van de geesteswetenschappen. ‘Hij beperkte zich niet tot het plakken van pleisters maar ging de diepte in op zoek naar de werkelijke oorzaak van een psychische stoornis, zegt zijn partner en naaste medewerker Madeleine Witteveen. Harry Rump zocht in zijn behandelingen een diepere laag in de menselijke psyche’, aldus oud-hoogleraar geneeskunde Hendrik Jan Houthoff over Rump.

Samen met verschillende andere prominenten als Herman Wijffels (voormalig topman van de Rabobank en ex-voorzitter van de SER) maakt Houthoff deel uit van de raad van advies van Het Jungiaans instituut – Rump Academie voor Dieptepsychologie in Nijmegen. Hier bood Rump privéopleidingen voor psychologen en complementaire behandelaars in de psychologie.

Rump overleed op 25 januari in zijn Spaanse huis in Vera Playa, waar hij woonde met Witteveen, zelf ook hypnotherapeut. Oorzaak was een zware longontsteking. Hij werd daar drie dagen later op een klein kerkhof met uitzicht op zee ook begraven. Uit zijn eerste huwelijk had hij een zoon, Arturo.

Rump werd geboren in Deventer als de oudste van twee zonen van een begenadigd violist. Hij ging naar de hbs, maar maakte die niet af. Na een kort uitstapje naar het leger als Kort Verband Vrijwilliger trad hij in dienst bij Rijkswaterstaat in Utrecht. Al jong ontdekte hij zijn bijzondere vermogens waarmee hij mensen met psychische problemen kon helpen. Een van de methoden om daarachter te komen was hypnotherapie. Aan de Universiteit van Graz in Oostenrijk haalde hij zijn doctoraal en werd hij later ook benoemd tot hoogleraar.

Hij keerde zich tegen het monopolie van de moderne gedragspsychologie of het zogenoemde behaviorisme dat zich richt op het waarneembare gedrag van mens en dier. Houthoff: ‘Deze Angelsaksische richting vindt in haar huidige vorm dat alleen behandelingen die zijn gebaseerd op wetenschappelijk hersenonderzoek werken en dat er geen ruimte is voor alternatieven.’

Al gauw ontdekte hij dat de gereedschapskist om de diepere oorzaak van psychische stoornissen vast te leggen veel breder was dan hypnose. Ook dromen, het laten maken van tekeningen of het werken met plaatjes, het zogenoemde tatorisme, konden hem inzicht geven in de diepere zieleroerselen. Verder greep hij nadrukkelijk terug op de dieptepsychologieën van Sigmund Freud en Carl Gustav Jung die in de academische psychologie in ongebruik waren geraakt.

In 1990 richtte hij in de Nijmeegse wijk Lankforst zijn eigen academie op, waar hij workshops en opleidingen ging geven in allerlei openleggingstechnieken. Hij ontwikkelde ingenieuze modellen om studenten hierbij te helpen. ‘Hierdoor werden het therapeuten die niet alleen de technieken hadden om die diepte in te gaan, maar die dat ook konden gebruiken’, zegt Houthoff.

Het instituut verzorgt jaarlijks workshops, cursussen en seminars aan meer dan 150 studenten. De bedoeling is het werk van Rump daar voort te zetten. Rump had een flamboyant uiterlijk met zijn lange baard, maar was een ingetogen en erudiet man. ‘Een beschouwend iemand die rustig observeerde en luisterde en altijd to the point was’, zo omschrijft Madeleine hem.

Meer over