ABN Amro Bank vindt verdwenen miljoenen terug in Turkije

De ABN Amro Bank heeft in Turkije een deel van de 25 miljoen gulden teruggevonden die vorig jaar door medewerker Senol Y....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De bank heeft voor het onderzoek gebruik gemaakt van eigen rechercheurs, alsmede van financiële onderzoekers van het accountantskantoor Moret Ernst & Young.

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie (OM) was op de hoogte van de particuliere naspeuringen van de bank, maar wil geen commentaar geven op het resultaat daarvan.

Bankbediende Y. kon vorig jaar via een interbancair computersysteem eenvoudig een geldbedrag overzetten op een particuliere bankrekening in Dubai. De man had onder de grote werkdruk in de praktijk meer bevoegdheden verworven dan hem strikt genomen toekwamen.

Het OM verweet de bank tijdens de rechtszaak 'zwakte in de controle' die de fraude 'heel makkelijk' heeft gemaakt.

In Dubai werd de 25 mijoen gulden gewisseld in de lokale munt, de dirham. Vervolgens werden de dirhams gewisseld in dollars. De ene helft ging naar de Chase Manhattan Bank in de Verenigde Staten (waar het contant werd opgenomen, evenals in Londen), de andere helft werd overgemaakt naar Turkije. In dat land kwam het verduisterde geld terecht op veertien verschillende bankrekeningen.

Een deel van het geld blijkt te zijn gebruikt voor de aankoop van een textielfabriek. ABN Amro deed aangifte bij de Turkse politie. Die stelde een uitgebreid onderzoek in. Dat leidde ertoe dat op de fabriek beslag werd gelegd.

Een woordvoerster van ABN Amro benadrukt dat het nog lange tijd kan duren voor het verdwenen geld terug is bij de bank. Eerst moet nog een langdurige civiele procedure worden gevoerd om het in handen te krijgen. Het OM heeft in februari al aangekondigd bij Y. een vordering in te dienen van 25 miljoen gulden.

De bank werd de afgelopen jaren geplaagd door meer fraude-affaires waarbij eigen personeel was betrokken. In maart van dit jaar verdween de account-manager van een Rotterdams filiaal met vier miljoen gulden naar Ecuador. De helft van dat geld is nog niet terecht. In een filiaal aan de Amsterdamse Sarphatistraat verdwenen vorig jaar enkele tientallen miljoenen guldens. Het onderzoek naar het verdwenen geld is nog niet afgerond.

In 1995 bleek de directeur van de ABN Amro-vestiging in het Zwitserse Chiasso 190 miljoen gulden te hebben verspeeld met het verstrekken van frauduleuze kredieten. In hetzelfde jaar hield de Nederlandse politie leden van een Nigeriaanse bende aan die zes miljoen gulden bij ABN Amro en ING hebben ontvreemd. Zij hadden als schoonmaker overboekingsformulieren achterover gedrukt.

Meer over