Aardpeertjes in citroensaus

Het brein van een genetische dikkerd valt niet te foppen: die wil altijd weer de hoeveelheden die het in het verleden gewend was.

Marie Louise Schipper
null Beeld

Ingrediënten

500 gram aardpeertjes, geschild
scheut citroensap
3 eetlepels boter
4 eetlepels bloem
eventueel wat knoflook
fijngesneden schilletje van een ingelegde citroen, of wat gewone citroenrasp
handvol platte peterselie, fijngesneden
peper en zout naar smaak
Maar sinds ik weet dat een volwassen vrouw niet meer dan een glas wijn per dag mag drinken, heb ik met zorg het grootste glas uitgezocht. Dat schenk ik heerlijk vol. Helemaal geen punt, totdat ik onlangs een kaartje van Teresi, mijn diëtiste kreeg.

Er stonden drie glazen op afgebeeld, gevuld met rode wijn. Het eerste glas, zo'n kleintje dat je ook in armetierige cafés krijgt, bevatte 100 cc, een bescheiden hoeveelheid van ongeveer 80 calorieën. Het middelste glas - een heel normaal formaatje - daarin zat een hoeveelheid gelijk aan 120 calorieën en het laatste glas, tja, dat daar ging 200 cc in, omgerekend 160 calorieën. Droevig genoeg stond er ook nog bij vermeld hoe lang je moet wandelen om die hoeveelheid er weer af te krijgen: 50 minuten. Drie glazen wijn en je drinkt zo een hele maaltijd weg.

Datzelfde is trouwens het geval met een handvol pepernoten: twee van die handjes en het is voor de rest van de dag einde oefening. Verrotte caloriebommen zijn het. Gevolg: ik bekijk tegenwoordig alle dranken, sinterklaassnoepgoed, maar ook echt voedsel met argusogen - en dat terwijl de feestdagen nog moeten beginnen. Op zoek naar gezond voer viel mijn oog op aardpeertjes: onooglijke knollen, maar eenmaal gekookt hebben ze een fantastische smaak, artisjokachtig. Ze geven lang een gevoel van verzadiging. Mooi dieetvoer dus. En een fijne combinatie met gegrilde vis.

Toen ik mijn euforie rondtwitterde, kreeg ik een reactie van de Hoofddorpse restauranthouder Jonathan Karpathios, ook een liefhebber. Van de schillen kun je chips maken, schreef hij. Of eerst de peertjes roosteren en er soep van maken. Of gewoon: gekookt. Schil de aardpeertjes (rotklusje), leg ze in een pan met water met citroensap (tegen het verkleuren) en kook ze in een minuut of tien, vijftien als aardappelen gaar. Een te lang gekookt peertje valt uit elkaar en dat is niet de bedoeling.

Maak in de tussentijd een roux van roomboter, bloem en wat aardpeertjeskookvocht in een pan met dikke bodem. Doe er peper en zout bij. Voeg de citroenschil toe en eventueel de knoflook. Roer goed. Giet de roux over de hete peertjes en bestrooi met peterselie. Serveer met vis en botersla. Drink er gerust een glas wijn bij.

Meer over