Aardbeien-basilicummousse


Ingrediënten

250 g aardbeien
100 g poedersuiker
sap van een halve limoen
limoenrasp
3 blaadjes witte gelatine
2 dl room
6 takjes basilicum


Het Productschap Tuinbouw heeft een bijzonder relevant onderzoek laten uitvoeren, waarbij de meest opzienbarende uitkomst is dat 'De Nederlander' op maandag het meeste fruit eet. Dat is goed om te weten. Je zult jarenlang de dinsdag als je fruitdag hebben ingesteld. Dan heb je toch mooi misgegokt.

Laat het duidelijk zijn: maandag is fruitdag, woensdag gehaktdag, vrijdag visdag, zaterdag brooddag en zondag feestdag. Op zondag mag je eten wat je wilt. Misschien kunnen we, omdat er twee loze dagen overblijven, van de dinsdag een vegetarische dag en van de donderdag een rosédag maken.

Fruit is tegenwoordig maakbaar. Want volgens Karel van der Linden, directeur van Inova Fruit, is er in de fruitsector enorme behoefte aan 'gemaksfruit'. De klokhuisloze appel staat derhalve hoog op zijn verlanglijstje.

Op dit moment wordt er door Inova Fruit hard gewerkt aan een klein zoet 'eenhapsappeltje'. Dat klinkt toch allerliefst. Helemaal mooi zou het zijn wanneer ze die ook nog aan een paars trosje kunnen kweken.

De Hollandse aardbeien, die aan het einde van deze warme dagen vaak voor een habbekrats te verkrijgen zijn, zijn heerlijk van smaak en niet te vergelijken met de smakeloze krengen die we in de winter voorgeschoteld krijgen. Ze zijn helaas niet lang houdbaar, vandaar dat we ze meteen verwerken in een sensueel toetje met een kruidige touch.


Bereidingswijze

Leg de blaadjes gelatine te week in koud water. Boen de limoen, rasp wat met een fijne rasp van de schil en knijp 1 helft goed uit. Spoel de aardbeien kort af onder koud stromend water en verwijder de kroontjes.

Zet een zeer schone, liefst metalen beslagbak in een bak koud (ijs)water en klop daarin de slagroom met het poedersuiker zeer stijf.

Leg een paar mooie basilicumblaadjes en 4 aardbeien apart en gooi de overige blaadjes samen met de limoen, limoenrasp en de aardbeien in keukenmachine.

Knijp de gelatine goed uit, los op in een eetlepel heet water en roer door de aarbeien-basilicumpuree, die u vervolgens luchtig door de slagroom schept.

Verdeel de mousse over 4 coupes en laat minstens een uur opstijven in de koelkast. Garneer met de achtergehouden aardbeien en basilicum.

Martine Rasing


Meer over