Aardappeltortilla


Ingrediënten

1 ons ontbijtspek
stukje salami
5 eieren
5 middelgrote patataardappelen
2 grote zoete uien
2 tenen knoflook
1 tl tijm
wat naaldjes rozemarijn
1 tl sambal oelek


In het Spanje van nu blijken de hooggespannen culinaire verwachtingen niet helemaal uit te komen. Misschien komt het omdat die verwachtingen zijn gebaseerd op een herinnering uit de jaren zeventig, maar in ieder geval blijken de meegebrachte gasbranders goede dienst te bewijzen.

Ook het supermes met aanzetstaal komt goed van pas. Niets vervelender dan met een aftands aardappelmesje je groenten en vlees te snijden.

Ouders zouden verplicht moeten worden hun kinderen een goed mes te geven als ze op kamers gaan, in plaats van een mand vol vage bordjes en theedoeken. Het kost een paar centen, maar je hebt er je leven lang plezier van.

In het Spanje uit de herinnering vind je op elke straathoek een stalletje waar versgevangen sardientjes worden geroosterd, eet je allerlei onbekende schelpdiertjes en krijg je als dessert een heerlijke huisgemaakte flan, een vanillepudding met caramelsaus. De flan is helaas alleen maar in de supermarkt terug te vinden en de markt met verse sardientjes vinden we op de allerlaatste dag als de barbecue net is weggegooid.

Ja, de vakantie is ten einde en de restjes moeten worden opgemaakt om nog wat door de achterruit te kunnen zien als we terugrijden naar Regenland. In de koelbox ligt een kontje pepersalami en wat ontbijtspek en verder is er nog een flinke hoeveelheid ui en aardappels. Die restjes zijn uitstekend te verwerken in een Spaanse aardappeltortilla. Koud lekkerder dan warm en uitstekend mee te nemen in de lunchbox.


Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakken. Snij de uien in niet al te dunne ringen.

Bak de aardappels op zacht vuur gaar en kruid ze met zout, rozemarijn en tijm en sambal.

Bak in een andere pan spek, salami, knoflook en uien tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de peterselie toe en roer alles voorzichtig door elkaar in een anti-aanbakpan.

Klop de eieren los en giet dit op het aardappel-ui mengsel. Laat het ei nu op zacht vuur met vlamverdeler onder een deksel stollen.

Ke?er de tortilla op een bord en laat hem nu zo in de pan glijden dat ook de andere kant wordt gebakken.

Martine Rasing


Meer over