Aanklagers eisen doodstraf in zaak tegen 'Unabomber'

De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, heeft de aanklagers in het proces tegen Theodore Kaczynski, alias de 'Unabomber', opgedragen de doodstraf te eisen....

AP, Reuter

WASHINGTON

'De minister maakt een vreselijke fout', reageerde de advocaat van de familie-Kaczynski. 'Wij blijven hopen dat het recht zal zegevieren.' De zwaar aangeslagen familie van de verdachte zei te verwachten dat een eventueel doodvonnis ertoe zal leiden dat andere families die met soortgelijke dilemma's worstelen in de toekomst minder snel naar de politie zullen stappen.

Het openbaar ministerie acht de doodstraf gerechtvaardigd omdat de Unabomber achttien jaar lang actief is geweest met bompaketten. Zijn 'campagne tegen de technologie' kostte drie personen het leven; 23 anderen liepen verwondingen op. 'Hij toont geen enkel berouw', aldus de aanklagers over Kaczynski.

Reno is persoonlijk tegen de doodstraf. Bij haar aantreden heeft zij president Clinton, voorstander van de doodstraf, moeten beloven dat die privé-opvatting haar functioneren als minister nooit zal beïnvloeden. Reno heeft inmiddels 58 verzoeken van aanklagers om de doodstraf geautoriseerd.

Meer over