Aan tafel met een buitenlander

Al dagen regent en miezert het. De Volkskok heeft een verkoudheid opgelopen en is niet erg te porren voor spannende experimenten achter het fornuis....

Er staan smakelijke recepten in, maar aan de schrijfstijl tezien, had de autochtone Nederlander op dat moment nog niet zoveel op met buitenlands eten: 'De Nederlander is van nature geenavonturier op culinair gebied en als ergens een luchtje' aanzit, schrikt hem dit af.'

De buitenlandse recepten komen voornamelijk uit hetMiddellandse-Zeegebied en onder 'Griekenland' vinden we hetrecept voor halva. Echter, wie op internet zoekt, vindtvoornamelijk Indiase halvarecepten. Halva is in Turkse winkelsvaak te koop als een wat droge, brokkelige lekkernij voor bij dekoffie. Wij vinden hem wat muf. De Indiase halva is een dikkesappige koek met vruchten. Hij kan op basis van noten wordengemaakt of, zoals onderstaand recept, op basis van griesmeel. ViaGoogle is zelfs een zeer smakelijk halvarecept te vinden op basisvan wortel.

Het maken van halva is het proberen waard, want het is nietal te moeilijk en weer eens wat anders dan het mariakaakje bijde koffie. Alle ingrediënten zijn te koop bij de Turkse winkel.Gebruik een kleine mok als maatlepel.

Zet de rozijnen in de week. Kook van het water, rozenwater ensuiker een suikerstroop. Laat een kopje boter smelten. Roer hetgriesmeel door de boter tot het diepgeel wordt. Voeg dan, ondergoed roeren, de suikerstroop toe. Blijf goed roeren tot hetmengsel dik wordt en neem dan de pan van het vuur. Dek de pan afmet aluminiumfolie en zet weg in een matig hete oven. Hetgriesmeelmengsel kan uit de oven als al het vocht is opgenomen.Roer er dan de goed droog gemaakte rozijnen en de noten doorheen.Druk de massa stevig aan in een klein ingevet bakblik. Laat dehalva goed afkoelen, strooi er amandelschaafsel overheen ensnijdt in blokjes. Bewaar in plastic folie.

Meer over