ColumnAaf Brandt Corstius

Aaf leerde door Femke Halsema: je kunt op Twitter beter een hashtag zijn dan een apenstaartje

null Beeld

Tegen beter weten in ging ik op Twitter kijken wat mensen ervan vonden dat Femke Halsema burgemeester van Amsterdam werd. Ik had dat niet hoeven doen, want de meningen waren verdeeld in drie stromingen die ik zelf had kunnen bedenken, namelijk: 1. dit is geen democratie 2. bakfiets en 3. fantastisch.

Al was nummer drie in de minderheid, want als mensen iets fantastisch vinden, begeven ze zich zelden naar Twitter.

Maar ik leerde er toch iets van, iets wat ik al wist, maar dat zich ineens heel helder uitkristalliseerde: je kunt beter een hashtag zijn dan een apenstaart. Femke Halsema is sinds twee jaar een hashtag, want ze zit niet meer op Twitter, dus je kunt haar niet direct aanspreken met een apenstaart voor haar naam. Als je op Twitter iets tegen haar wilt roepen over de linkse kerk of het verbijsterende feit dat ze een vrouw is, dan moet je dat tegen #femkehalsema doen. En dat is toch alsof je voor iemands huis staat te roepen waarvan deuren en gordijnen gesloten zijn, de brievenbus is afgeplakt en je niet zeker weet of diegene voor altijd op vakantie is gegaan. Terwijl je, als je tegen @femkehalsema zou roepen, recht door de brievenbus staat te gillen, waarbij zij in de keuken zit, en misschien ook wel wat terugzegt. En dat is natuurlijk veel bevredigender.

In Amerika viel de term presidential veel toen Trump als president begon te twitteren en daar nooit meer mee ophield. Men vond het niet presidential wat hij schreef, hoe hij zich uitte, hoe hij mensen aanviel. En alhoewel ik vrij zeker weet dat Femke Halsema nooit zo zou twitteren als Donald Trump – want dat kan er maar één op de hele wereld – vind ik haar complete afwezigheid op Twitter ontzettend burgemeesterial.

Een rondgang langs wel-twitterende burgemeesters wijst uit dat zij eigenlijk nooit iets noemenswaardigs twitteren, want gezien hun functie en schakelketting kunnen ze eigenlijk geen meningen uiten. Ze retweeten vooral dat andere mensen iets ‘top’ vinden, dat wijst een willekeurige greep uit burgemeesterstweets van deze week uit.

Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch, retweet dat iemand de Opera op de Parade een topavond vond. Dominic Schrijer van Zwijndrecht retweet dat de wijkagent het wijkpreventieteam top vindt. Of ze vinden zelf iets top, zoals Jon Hermans, de waarnemend burgemeester van Oud-Beijerland, die meldt dat ze een ‘waarde(n)volle dag’ en een topgesprek had met haar collega Gabriel Togbevi Honfin van de gemeente Klouékanmé in Benin.

Het twitteren der burgemeesters beperkt zich zo ongeveer tot het zeggen van het woord top. Dat zal wel citymarketing zijn, maar als Amsterdammer weet ik vrij zeker dat dat het laatste is wat Amsterdam nodig heeft. Of een burgemeester die top zegt. Ik denk dat we in goede handen zijn.

Meer over