16 verdachten vrij door vormfouten

Rechtbank kan drugszaak ‘Tompoes’ niet behandelen door missers politie en OM...

Van onze verslaggeefsterAnja Sligter Anja Sligter

Arnhem De rechtbank van Zutphen heeft woensdag zestien verdachten vrijgelaten na grote fouten van politie en justitie. De rechter kan het megaproces over grootschalige drugshandel (de zogenoemde Tompoes-zaak) niet behandelen. Door een opeenstapeling van missers is de waarheidsvinding in het geding gekomen.

Dit is de tweede keer in korte tijd dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard in een grote zaak. In juli ging in Den Bosch een proces tegen een Chinese bende de mist in.

Onder de lijst met missers en onrechtmatigheden valt een proces-verbaal over een telefoontap waarbij bij het uittikken het woord S400 (een Mercedes) veranderde in xtc. Volgens Cees Korvinus, de advocaat van een van de verdachten, kreeg het onderzoek hierdoor meer rechercheurs en bevoegdheden.

Ook zijn de tapgesprekken die verdachten met hun advocaten hadden, niet vernietigd. Dit heeft eerder grote zaken (onder meer de Rotterdamse vastgoedfraude en de Hells Angels) de das omgedaan.

Volgens de rechtbank heeft het opsporingsonderzoek zich geconcentreerd op een Apeldoornse familie. ‘Er is zeer doelgericht op de persoon gerechercheerd.’

Dat is op zich niet onrechtmatig, maar de uitkomsten dienen wel extra kritisch te worden beoordeeld, aldus de rechtbank, die vindt dat er ernstige inbreuken zijn gepleegd op de beginselen van een behoorlijke procesorde. De rechten en belangen van verdachten zijn op grove wijze veronachtzaamd.

Meer over