12.000 mensen bij stille tocht voor grensrechter

Bij de stille tocht voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen zijn zondagmiddag naar schatting 12.000 mensen aanwezig. Dat meldde de gemeente Almere, waar de stille tocht wordt gehouden.

Redactie

Na toespraken van onder meer Alain, de zoon van de door mishandeling overleden grensrechter, burgemeester Annemarie Jorritsma en KNVB-voorzitter Michael van Praag zette de mensenmassa zich in beweging. Ze lopen 2,7 kilometer vanaf de parkeerplaats van Almere City FC naar de club SC Buitenboys. Aan die club was Nieuwenhuizen verbonden.

Vooral de speech van zoon Alain was indrukwekkend. Hij zei: 'Lieve papa, je liet je passie stralen over het hele voetbalveld. Eén ding was je tegen en dat was een grote mond. Laat staan zinloos geweld. We zullen je missen papa. Rust zacht. En laten we een ding onthouden. In Nederland is zinloos geweld nooit het laatste woord.'

Ook de schoonzus van Nieuwenhuizen, Marquarita Bouch, sprak kort de duizenden mensen toe. Ze bedankte iedereen voor de steunbetuigingen. 'Zoiets vreselijks mag nooit meer gebeuren. We moeten er allemaal wat van leren, we kunnen echt wel wat veranderen. Als wij allemaal onze verantwoording nemen, wordt onze maatschappij weer een betere.'

Naast familieleden spraken ook genodigden het publiek toe. 'Ongelofelijk en onvoorstelbaar', noemde Michael van Praag, de voorzitter van de KNVB, het overlijden van de grensrechter. 'Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, zijn drie zonen, zijn familie en de club. Ongelofelijk dat dit op een voetbalveld kan gebeuren. Dat iemand die zijn hobby uitoefent, dat met de dood moet bekopen.' Van Praag benadrukte dat voetbal om respect draait en dat mensen die dat niet op kunnen brengen, niet in de sport thuishoren.

Geen spandoeken
De gemeente had opgeroepen om geen spandoeken mee te nemen, daar blijkt gehoor aan gegeven door de mensen. De sfeer is ingetogen, er klinkt stemmige muziek. Er zijn veel kinderen aanwezig.

In het publiek is onder andere een trainer van de Almeerse voetbalclub ASC Waterwijk aanwezig. 'Ik ben gekomen om mijn respect te tonen. Ik ben erg geschrokken dat er zoiets in mijn stad is gebeurd. Dit mag echt nooit meer gebeuren. Zelf leer ik mijn team om respect te hebben voor de scheidsrechters. Zo hoort het namelijk.'

Een vriend van hem is een scheidsrechter in het honkbalcircuit. Ook hij is, direct na een training, afgereisd naar Almere. 'Ik ben zelf ook wel eens bedreigd, maar bij ons wordt dit niet getolereerd. Zulke mensen stuur ik direct van het veld af.'

Na de toespraken aanvaarden de duizenden deelnemers de tocht van 2,7 kilometer. Gezien de drukte moeten sommigen even geduld hebben, voordat ze kunnen vertrekken. Voor de leden van Almeerse voetbalclubs zijn er rozen om neer te leggen bij SC Buitenboys, waar de tocht eindigt. Veel mensen lopen met fakkels, lampjes of lantaarns. Ook minister Edith Schippers (Sport) loopt mee.

De familie van Nieuwenhuizen en genodigden voeren de stoet aan. Ook een team van de club loopt voorin de stoet. Zij voeren wel een spandoek met daarop de tekst 'zonder respect, geen voetbal'.

Meer over