De GidsCultuurtips

Waar gaat u binnenkort cultuur opsnuiven? Onze kenners hebben wel wat tips

Timothée Chalamet en Elle Fanning in A Rainy Day in New York Beeld
Timothée Chalamet en Elle Fanning in A Rainy Day in New York

Ooggetuigen van strijd. Van Abbemuseum, Eindhoven. 31 augustus t/m 6 oktober.

De een groeide op in een door zwart-wittegenstellingen verscheurd Zuid-Afrika, de andere werd met zijn Duitse gevechtsvliegtuig in WOII neergehaald, de derde was ooggetuige van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog tussen 1808 en 1814. Marlene Dumas, Joseph Beuys en Francisco José de Goya y Lucientes zijn de drie hoofdrolspelers in de tentoonstelling Ooggetuigen van strijd die het komende najaar in Eindhoven te zien is. Drie kunstenaars die gezien hun achtergrond recht van spreken hebben als het gaat over ‘traumatische ervaringen, scherpe observaties van misstanden, en satirische maatschappijkritiek [...] omgezet in krachtige beelden’, zoals het Van Abbemuseum laat weten.

Muziek

Hozier 1 september, Afas Live, Amsterdam.

Zijn lied Take Me to the Church uit 2013 werd een flinke hit, en de Ier Hozier kon er een internationale carrière op bouwen. Het werd na de debuutplaat Hozier een jaar later wel een stuk stiller, maar gelukkig: Hozier is terug. Eerder dit jaar verscheen plaat nummer twee getiteld Wasteland, Baby!, waarop Hozier onder andere een duet aangaat met de soulzangeres Mavis Staples. Hozier klinkt nog steeds soulvol en zijn liedjes lijken ons nog altijd aan te sporen er maar het beste van te maken. En bijvoorbeeld naar zijn show in de Afas in Amsterdam te gaan. Een feelgood-concertje om het nieuwe popseizoen mee af te trappen.

Fotografie

Night Watching, 5 september t/m 3 december, Rijksmuseum, Amsterdam

Fotograaf/kunstenaar Rineke Dijkstra maakte op uitnodiging van het Rijksmuseum een nieuwe filminstallatie. In Night Watching observeerde ze op zes verschillende avonden in de Eregalerij groepen mensen die naar de Nachtwacht staan te kijken. Het schilderij blijft buiten beeld, maar de kijkers worden bekeken. Night Watching is verwant aan Dijkstra’s eerdere project in de Tate Liverpool, waarin schoolkinderen worden geobserveerd tijdens kunstlessen in het museum.

Film

A Rainy Day in New York, nu in de bioscoop

In A Rainy Day in New York – de vijftigste speelfilm van regisseur Woody Allen – plant het studentenkoppel Ashleigh en Gatsby (Elle Fanning en Timothée Chalamet) een romantisch weekend in de stad, waar alles anders uitpakt dan verwacht. Zij is een bleue doch schrandere journalist in spe met schatrijke olieouders. Hij een dromerige, wat uit het lood geslagen jongeman die eigenlijk acte de présence moet geven op een familiefeest van zijn (eveneens rijke) ouders.

De 83-jarige cineast, eerder over zijn film in de Volkskrant: ‘Het meisje is ambitieus en realistisch, in essentie niet romantisch. Ze is journalist, ambitieus. De jongen is anders. Die zit met zijn hoofd in de wolken, hij houdt van wat al verdwenen is, van de oude stad, het New York van de pianobars, de oude liedjes. Dat is mijn romantische, onrealistische kijk, waarmee ik zijn karakter opzadel.’

Lange tijd leek A Rainy Day in New York niet in de bioscoop te worden uitgebracht, volgens Filmstudio Amazon omdat Allen de commerciële kansen van de film in gevaar bracht met zijn uitspraken over #MeToo en Harvey Weinstein. Over het geschil loopt nu een miljoenenrechtszaak. In Europa gaat de film nu in release, de Verenigde Staten moeten nog even wachten.

Theater

Nederlands Theaterfestival, 5 t/m 15 september, Amsterdam

Laatste kans om het beste theater van afgelopen seizoen te zien! Volgens de jury van het Nederlands Theaterfestival althans. Tijdens dit festival, dat jaarlijks tien dagen lang de schoonheid van het Nederlands theater viert, zie je hun selectie van de beste elf voorstellingen, aangevuld met ander interessants, zoals de leukste jeugdproducties, en een keuze uit de selectie voor het Vlaams theaterfestival. Volgens de Volkskrant moet u in elk geval proberen Turks Fruit, A seat at the table, Melk & dadels en Citizen K. (★★★★★) te zien. Het festival wordt op 15 september afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater, waar de prestigieuze toneelprijzen worden uitgereikt.

Meer over