Film- en tv-tipsMaandag 1 juli

Film- en tv-tips maandag 1 juli 2019

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Catch Me If You Can (2002). Beeld
Catch Me If You Can (2002).

Catch Me If You Can (Steven Spielberg, 2002)

RTL 8, 20.30-23.30 uur

Plezierige verfilming van de autobiografie van meesteroplichter Frank W. Abagnale (hier vertolkt door Leonardo DiCaprio). Spielberg brengt de jaren zeventig kleurrijk tot leven, beginnend bij de veelgeroemde begintitels, die met sprankelende animaties iets verklappen van het kat-en-muisspel dat volgt tussen Abagnale en FBI-agent Carl Hanratty (Tom Hanks). De echte Abagnale vond de film prima; Spielberg houdt zich volgens hem voor 80 procent aan de waarheid.

Verliefd op Ibiza (Johan Nijenhuis, 2013)

NPO 3, 20.25-22.25 uur

Nijenhuis’ derde zonvakantiefilm (na Costa! en Volle maan) is soms instantcult. Zoals de scène waarin een dj-manager (Jim Bakkum) zich tot toyboy ontpopt van een dame op leeftijd (Simone Kleinsma).

Pretty Woman (Garry Marshall, 1990)

Net 5, 20.30-23.00 uur

Leuke update van het verhaal van Pygmalion en Galatea. Miljonair (Richard Gere) probeert een prostituee (Julia Roberts) tot zijn ideale vrouw te maken, met alle zwijmelende en komische gevolgen van dien.

Dom za vesanje (Emir Kusturica, 1989)

Arte, 21.45-00.05 uur

Dit fraaie, surrealistisch portret van een groep Joegoslavische zigeuners leverde Kusturica de prijs voor beste regie op in Cannes. De acteurs zijn veelal van origine Joegoslavische Roma. Met gave, aangrijpende muziek van Goran Bregovic.

Herdenking slavernijverleden

NPO 2, 13.00 uur

Het is 156 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen formeel werd afgeschaft. ’s Middags een verslag van de herdenking in Amsterdam, om 20.25 uur een special vanaf festival Keti Koti.

Classic albums

Canvas, 19.00 uur

Docu waarin de Amerikaanse singer-songwriter Carly Simon (74) samen met haar creatieve team terugblikt op de totstandkoming van haar album No Secrets. Op dit album uit 1972 staat de wereldhit You’re So Vain.

Geboeid – terug naar de plantage

NPO 2, 21.10 uur

In deze serie onderzoekt Dwight van van de Vijver het verleden van zijn voorouders in Suriname. Met hulp van de Surinaamse slavenregisters komt hij terecht bij de plantage waar zijn voorouders hebben geleefd als slaaf.

Het Spaanse dorp: Polopos

RTL 4, 21.30 uur

In het Spaanse dorp Polopos wonen nog maar zestig mensen. In deze realityserie, de opvolger van het succesvolle Het Italiaanse dorp: Ollolai uit 2018, proberen vijf Nederlandse stellen Polopos weer op de kaart te zetten.

Meer over