Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 24 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Kevin Toma en Jorrit van Broekhoven
Tom Felton in De slag om de Schelde. Beeld
Tom Felton in De slag om de Schelde.

Frozen

BBC 1, 14.30 uur

(Fantasy, Chris Buck en Jennifer Lee, 2013) Keerpunt in de Disneygeschiedenis: de liefde tussen prinsessenzusjes Anna en Elsa is in het uiterst succesvolle Frozen (wereldwijde opbrengst ruim een miljard euro) belangrijker en sterker dan de romantische liefde van een man. Anna is de vrolijke flapuit, Elsa het teruggetrokken meisje met een geheim. Alles wat Elsa aanraakt, verandert in ijs; geen handige eigenschap voor een toekomstige koningin. Wat volgt – prachtig geanimeerd en vol aanstekelijke liedjes – blijft voor het grootste deel juist vrij klassiek: een film met prinsessen, prinsen en echte liefde die alles overwint.

null Beeld

To Catch a Thief

BBC 2, 14.35 uur

(Misdaad, Alfred Hitchcock, 1955) Fijne Hitchcock, maar geen typische, want niet spannend genoeg. De romantische escapades van de hoofdrolspelers daarentegen behoren zeker tot Hitchcocks idioom. Zeker omdat die worden vertolkt door de twee favoriete acteurs van de Engelsman: de ook ditmaal weer zeer charmante Cary Grant als juwelendief in ruste aan de Franse Rivièra en de adembenemende Grace Kelly als het object van zijn begeerte. Gevaar dreigt voor Grant als een copycat aan het werk gaat, wat hem tot nieuwe actie noopt. Bijzonder aangename wintermiddagfilm.

Cary Grant en Grace Kelly in To Catch a Thief. Beeld
Cary Grant en Grace Kelly in To Catch a Thief.

De slag om de Schelde

NPO 2, 20.34 uur

(Oorlog, Matthijs van Heijningen jr., 2020) Het verteltempo ligt moordend hoog in deze Nederlandse oorlogskaskraker. Terwijl de strijd om de bevrijding van Zeeland toewerkt naar de slag in de filmtitel, een D-day-achtige zelfmoordmissie waarmee de nazi’s van de strategisch cruciale Sloedam werden verjaagd, worden de verhaallijnen van artsendochter Teuntje (Susan Radder), de Engelse piloot William (Jamie Flatters) en de naar de Duitsers overgelopen Nederlander Marinus (Gijs Blom) op soms virtuoze wijze versneden. De strakke regie van Matthijs van Heijningen jr. en Paula van der Oests scenario zorgen voor een doordenderende spektakelmachine, maar ze geven óók voorzetjes op vragen over ideologie en aansprakelijkheid, over de kracht van leugens en de noodzaak van verzet.

Koude Oorlog

NPO 2, 22.01 uur

De Koude Oorlog tussen Oost en West was in feite een lange periode van vrede die paradoxaal genoeg was gebouwd op wantrouwen, bewapening en paraatheid. In de laatste aflevering van Koude Oorlog laten propagandafilmpjes uit de jaren vijftig zien hoe ons land zich voorbereidde op de oorlog die nooit zou komen. Amerikaanse vliegtuigen en raketten beschermden Nederland tegen het Rode Gevaar en er waren verregaande verdedigingsplannen voor als de Russen zouden komen. Vanaf de jaren zestig werd er ook getwijfeld aan het nut van het koudeoorlogsdenken.

Top 2000: De opening

NPO 3, 22.45 uur

Om middernacht begint op NPO Radio 2 de Top 2000, de lijst met de favoriete nummers van de Nederlandse luisteraars. Voordat het startschot klinkt, presenteert NPO 3 een avond vol muziek. Adele – One Night Only (20.24 uur) is het concert dat Adele dit jaar gaf naar aanleiding van haar laatste album, en in Het beste van Elton John (21.57 uur) halen bekende Nederlanders herinneringen op aan de zanger. Daarna blikken de dj’s van NPO Radio 2 vooruit op de Top 2000 van 2021, met aandacht voor hun favoriete artiesten en de opmerkelijkste platen uit de lijst.

Kerstduetten – Het kerstverhaal 2021

NPO 2, 23.01 uur

Het muzikale programma Kerstduetten vertelt een kerstverhaal, maar niet dat uit de Bijbel. Speciaal voor deze uitzending schreef de 90-jarige Jan Terlouw een actuele en hartverwarmende vertelling, waarvoor hij zich heeft laten inspireren door maatschappelijke thema’s van het afgelopen jaar. Het verhaal komt in de nacht voor Kerstmis tot leven in het historische centrum van Dordrecht. Hier zingt Edsilia Rombley bekende kerstduetten, waarvoor ze haar muzikale vrienden Tania Kross, Karin Bloemen, Jamai, Dwight Dissels en Shirma Rouse uitnodigde.

Senna

Arte, 01.10 uur

Wie genoeg heeft van het gebruikelijke kerst-tv-aanbod – films en muziek – kan terecht op de Frans-Duitse cultuurzender Arte. Die zendt een documentaire uit van de Engelsman Asif Kapadia over Formule 1-coureur Ayrton Senna. Deze eerste van drie documentaires die Kapadia maakte over tragische helden (later volgden Amy en Maradona) is een meeslepend verslag van de carrière van de onstuimige Braziliaanse autocoureur, die in 1994 op 34-jarige leeftijd verongelukte op het circuit van San Marino. Senna’s karakter en rijstijl krijgen tegenover de beheersing van zijn Franse tegenstander Alain Prost extra nadruk.

Meer over