Film- en tv-tips21 januari

De Volkskrant-tv-selectie voor donderdag 21 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Katja Riemann en Oliver Masucci in Er ist wieder da. Beeld
Katja Riemann en Oliver Masucci in Er ist wieder da.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

In de derde ‘fokspecial’ van Keuringsdienst van waarde neemt het programma een kijkje in de geitenhouderij. Door de toenemende lactose-intolerantie groeit in Nederland de vraag naar geitenmelk. De dieren worden steeds vaker in grote aantallen dicht bij elkaar gehouden. Om te voorkomen dat ze elkaar met hun hoorns verwonden, wordt vlak na de geboorte de hoornpit uit de schedel gebrand. Deze praktijk is in veel landen verboden, maar wordt in Nederland nog toegestaan. Het fokken van een hoornloze geitenvariant is een alternatief, maar kent ook nadelen.

Er ist wieder da

RTL 7, 20.30 uur

(Satire, David Wnendt, 2015) De verfilming van de gelijknamige bestseller van Timur Vermes deed in Nederland minder stof opwaaien dan in Duitsland. Hitler wordt in deze hitkomedie rechtstreeks vanuit het einde van WO II naar het nu getransporteerd. Hij ontwaakt in Berlijn, verbaast zich over de moderniteit en wordt door iedereen aangezien als Hitler-imitator, een verdomd goeie zelfs. En zo groeit hij uit tot mediahit. Cruciaal anders dan in het boek laat regisseur Wnendt Hitler ook los in de realiteit, tussen documentair gefilmde Duitsers. Vooral dan wordt Er ist wieder da een ongemakkelijke film, die het aanvankelijk op de gulle lach ingestelde publiek steeds meer van zich vervreemdt.

Marble Mania

SBS 6, 20.30 uur

Als antwoord op het succesvolle Lego Masters van concurrent RTL 4 komt SBS 6 vandaag met een eigen spelshow die gebaseerd is op speelgoed, namelijk de knikkerbaan. In Marble Mania nemen drie bekende Nederlanders het tegen elkaar op met knikkerraces en behendigheidsspellen. Onderdeel van het programma zijn spectaculaire knikkerbanen die speciaal gemaakt worden door knikkerexperts en TU-studenten. Winston Gerschtanowitz presenteert en Jack van Gelder verzorgt het commentaar. Op het internet zijn knikkerraces al langer een rage bij jonge en oudere fans.

Girls Trip

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Malcolm D. Lee, 2017) Hysterisch grappige film waarin vier vriendinnen (heerlijke rollen van Regina Hall, Queen Latifah, Jada Pinkett Smith en Tiffany Haddish) die elkaar vijf jaar lang hebben verwaarloosd voor hun carrière en mannen (in die volgorde) besluiten weer eens ouderwets samen te gaan hoeren en sloeren. Aanleiding is dat een van hen moet spreken tijdens het Essence Festival in New Orleans, het grootste evenement rondom Afro-Amerikaanse muziek en cultuur. Het plezierige van Girls Trip is dat vrouwen hier nu eens niet stiekem jaloerse, bitcherige types zijn.

Jada Pinkett Smith in Girls Trip. Beeld
Jada Pinkett Smith in Girls Trip.

Bait

NPO 3, 21.00 uur

In Bait duikt Anthony van der Meer vanavond in de wereld van de datingfraude. Bij deze vorm van oplichting worden mensen die op zoek zijn naar een partner, bedrogen door iemand met wie ze alleen online contact hebben. De oplichter doet zich voor als potentiële partner en stuurt berichtjes en foto’s, maar uiteindelijk is het hem of haar alleen om het geld te doen. In 2020 gingen slachtoffers van datingfraude gemiddeld voor 17 duizend euro het schip in. In Bait proberen Van der Meer en zijn team oplichters in de val te lokken en te ontmaskeren.

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

Canvas, 23.15 uur

Voor een jazzzangeres van haar statuur is er over Ella Fitzgerald eigenlijk bijzonder weinig gezegd, geschreven en gefilmd. In de documentaire Just One of Those Things probeert regisseur Leslie Woodhead dat recht te zetten. In de film toont hij het levensverhaal van de zangeres van haar geboorte in 1917 tot haar overlijden in 1996, met audiofragmenten waarin Fitzgerald zelf reflecteert op haar leven. Verder komt haar adoptiezoon Ray Brown Jr. aan het woord, naast collega’s en beroemde bewonderaars als Smokey Robinson, Tony Bennett en Jamie Cullum.

Mid90s

WDR, 23.45 uur

(Komedie, Jonah Hill, 2018) Zonder woorden vertelt de steeds terugkerende glimlach van de 13-jarige Stevie in Mid90s hoe hij zijn stappen naar een nieuwe levensfase beleeft. In dit speelse, sfeervolle en sterk geacteerde regiedebuut van steracteur Jonah Hill begint het met een glunderende blik. Hill filmt zijn jonge held met een indrukwekkend gevoel voor detail. Mid90s is een film over hiërarchie, bewijsdrang en sociale codes, maar ook over bewonderen, vriendschap en het zoeken naar een veilige plek voor zelfontplooiing, hoe onveilig die plek voor buitenstaanders ook lijkt te zijn.

Sunny Suljic in Mid90s Beeld A24 Films
Sunny Suljic in Mid90sBeeld A24 Films
Meer over