Film- en tv-tipsWoensdag 31 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 31 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Uma Thurman en John Travolta in Pulp Fiction. Beeld
Uma Thurman en John Travolta in Pulp Fiction.

Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994)
Veronica, 20.30 uur.

Keiharde en hilarische actiefilm met prachtige dialogen, listig vervlochten verhaallijnen en visuele vondsten, van de heerlijk banale gangstergesprekken (over hoe een Quarter Pounder met kaas in Parijs wordt genoemd) tot de visuele grapjes (Uma Thurman die tegen John Travolta ‘Don’t be a square’ zegt en een rechthoek in de lucht tekent) en het absurd excessieve geweld (zie het per ongeluk afgevuurde geweer in de auto).

Clueless (Amy Heckerling, 1995)
Net 5, 20.30 uur.

Klassieke tienerkomedie, vrij naar Emma (1815) van Jane Austen. Wat Clueless tot zo’n aangename, venijnige zedenschets maakt, zijn de dialogen en het aanstekelijke spel van onder anderen Alicia Silverstone als scholier Cher en de te jong gestorven Brittany Murphy als vriendin Tai.

Youth (Paolo Sorrentino, 2015)
Canvas, 21.05 uur

De opvolger van Sorrentino’s La grande bellezza speelt zich af in een doezelig Zwitsers vakantieresort, een hel en hemel tegelijk, waar de tijd vakkundig stilstaat. Iedere gast volgt zijn eigen tempo. Zo ook componist-dirigent Fred en boezemvriend Mick - gouden rollen van Michael Caine en Harvey Keitel.

Remarkable places to eat
BBC 2, 21.00 uur

Presentator Fred Sirieix wordt rondgeleid langs de culinaire hoogtepunten van Parijs door chefkok Michel Roux Junior van sterrenrestaurant Le Gavroche. Het duo gaat o.m. eten in het traditionele restaurant la Tour d’Argent aan de Seine.

3Doc: Ik ben er geen, ik ken er geen
NPO 3, 22.00 uur

Waarom leidt seksuele diversiteit tot zo veel ongemak in de christelijke wereld? Presentator Marnix Haak en de homoseksuele domineeszoon Frans Blokhuis verzamelen enkele schrijnende verhalen van lhbti’ers die actief waren of zijn binnen de kerk.

De opvolgers
NPO 1, 22.20 uur

Journalist Sander Schimmelpenninck portretteert de familie Peetoom, al vijftig jaar een begrip in de kapperswereld. Naamgever Rob Peetoom (74) neemt afscheid in het jaar dat zijn familiebedrijf hun jubileum viert. Kan een van zijn kinderen hem opvolgen?

The Clinton Affair
NPO 2, 22.40 uur

Aflevering drie van deze terugblik op de affaire-Clinton toont hoe stagiair Monica Lewinsky haar collega Linda Tripp in vertrouwen neemt over haar verhouding met de president. Tripp neemt de gesprekken op en speelt ze door aan o.a. conservatief Lucianne Goldberg.

Meer over