Film- en tv-tipsVrijdag 28 juni

De Volkskrant-film- en -tv-tips voor vrijdag 28 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

American Beauty (Sam Mendes, 1999)

RTL 8, 20.30-23.00 uur

Sam Mendes maakte gehakt van suburbia in zijn voltreffer van een regiedebuut, over mannen als Lester Burnham (Kevin Spacey) die alles hebben, maar niets voelen.

We Were Soldiers (Randall Wallace, 2002)

Veronica, 20.30-23.15 uur

Patriottistisch wapengekletter van Mel Gibson, die de film produceerde en er de hoofdrol in speelt. Hij is de Amerikaanse legeraanvoerder die in 1965 slag leverde met een overmacht aan Vietnamezen.

50 jahre nach Stonewall

Arte, 21.45 uur

Duitse documentaire over de rellen tussen barbezoekers en de politie bij homobar Stonewall Inn in New York op 28 juni 1969. Vele prominenten, onder wie politicus Claudia Roth en zanger Rufus Wainwright, duiden de betekenis van deze iconische gebeurtenis.

Jaïr in goed gezelschap

NPO 1, 22.20 uur

Interviewer Jaïr Ferwerda gaat op pad met Kommer Damen, de grootste scheepsbouwer van Nederland. Met zijn bedrijf haalde Damen vorig jaar 1,9 miljard dollar aan opdrachten binnen, maar er loopt ook een Fiod-onderzoek naar corruptie.

Bezoekers van Glastonbury Festival, dat weer van start is gegaan. Beeld Oli Scarff / AFP
Bezoekers van Glastonbury Festival, dat weer van start is gegaan.Beeld Oli Scarff / AFP

Glastonbury 2019

BBC 2, 22.50 uur

In het Britse graafschap Somerset is het megafestival Glastonbury weer van start gegaan en de BBC doet uitgebreid verslag. Op de eerste avond zijn optredens te zien van onder anderen de Britse zanger Sam Fender, de jonge zangeres Jorja Smith en de Spaanse popster Rosalia.

2Doc: Lots of Kids, a Monkey and a Castle

NPO 2, 22.55 uur

De moeder van de Spaanse filmmaker Gustavo Salmerón woont in een kasteel, kreeg zes kinderen, lijdt aan verzamelwoede en had ooit een aap in huis. Nu is zij de 80 gepasseerd en gaat zoon Gustavo met camera’s naar het kasteel om te helpen met verhuizen.

Bel Powley in The Diary of a Teenage Girl van Marielle Heller. Beeld
Bel Powley in The Diary of a Teenage Girl van Marielle Heller.

The Diary of a Teenage Girl

(Marielle Heller, 2015)
NPO 3, 23.30-01.10 uur

In hippie-San Francisco laat de 15-jarige Minnie zich ontmaagden door haar moeders vriend, de dertiger Monroe. Vervolgens wil ze méér, al raakt ze door de gepassioneerde, ongelijkwaardige verhouding volledig uit balans. Debutant Heller bewerkte Phoebe Gloeckners stripverhaal tot een zwierig coming-of-agedrama, dat alles op alles zet om Minnies zielenroerselen tastbaar te maken. Hoofdrolspeelster Bel Powley (24) bijt zich vast in haar weerbarstige puberpersonage.

Papillon

(Franklin J. Schaffner, 1973)

Eén, 23.35-02.00 uur

Klassieke ontsnappingsfilm wordt gedragen door het acteervuurwerk van twee filmiconen, een van de jaren zestig, Steve McQueen, en een van de jaren zeventig, Dustin Hoffman.

Meer over