Film- en tv-tipsMaandag 9 september

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 9 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Beeld uit Cléo de 5 à 7 (1962). Beeld
Beeld uit Cléo de 5 à 7 (1962).

The Life and Death of Colonel Blimp

BBC 2, 15.05 uur

(Michael Powell en Emeric Pressburger, 1943) Drie oorlogen vecht een officier (Roger Livesey) in deze Britse klassieker: de Boerenoorlog in Zuid-Afrika, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. De film was bedoeld als een propagandawerk in oorlogstijd, maar bevatte zo veel controversiële wendingen dat Winston Churchill zich lang tegen de productie verzette.

2Doc: Vlaanderen volgens Bruegel
NPO 2, 20.25 uur

Lucas de Man trekt door Vlaanderen op zoek naar de wortels van schilder Pieter Bruegel (1525-1569). De Man spreek met kunsthistorici en bekende Vlamingen, zoals schrijver Dimitri Verhulst en komiek Jens Dendoncker.

Chateau Meiland

SBS 6, 20.30 uur

In deze goedbekeken realityserie rond de familie Meiland komt Martiens jongere broer Jaap langs bij het chateau om te helpen. Ook nemen Martien en Erica iemand aan om de was te doen, maar dat is niet direct een succes.

Zorg uit handen

NPO 1, 22.15 uur

In deze serie nemen bekende Nederlanders de werkzaamheden van mantelzorgers over. Deze week is presentator Joris Linssen voor enkele dagen de vervanger van Hedwig, die zorgt voor haar dementerende, 83-jarige moeder Eugenie.

Alice in Wonderland

Net 5, 22.40 uur

(Tim Burton, 2010) Deze kleurrijke Alice-verfilming van de gedroomde Alice-verfilmer Tim Burton is van de high tea bij de Mad Hatter (Johnny Depp) tot het flamingogolf van de Hartenkoningin in veel opzichten geslaagd, al drijft hij soms te veel op Depps standaard gekke acteermaniertjes.

NieuwLicht

NPO 2, 22.55 uur

In zijn discussieprogramma gaat Tijs van den Brink in gesprek met veehandelaars, die steeds vaker onder vuur liggen en worden afgeschilderd als dierenmishandelaars. Is het terecht dat burgers kritiek hebben op hoe de boeren met hun vee omgaan?

Cléo de 5 à 7

TV 5, 23.03 uur

(Agnès Varda, 1962) Het overlijden van regisseur Agnès Varda, afgelopen maart, inspireerde televisieprogrammeurs om haar meesterwerk Cléo de 5 à 7 de afgelopen maanden geregeld te vertonen. Hier is de film ook geregeld getipt, maar het kan niet vaak genoeg worden gezegd hoe speels, spontaan, diep menselijk en steengoed haar relaas is over een zangeres die in afwachting van de uitslag van haar kankeronderzoek door Parijs zwerft. In realtime verteld, ook dat nog.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over