De gidsKijktips

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 14 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Sonnenallee Beeld
Sonnenallee

Mission: Impossible Ghost Protocol (Brad Bird, 2011)

RTL 7 uur

Fijn vierde deel uit de Mission: Impossible-franchise. Klassiek is Tom Cruises klimpartij over de spiegelende buitenkant van de 123ste verdieping van de Burj Khalifa-wolkenkrabber in Dubai.

Ciske de Rat (Guido Pieters, 1984)

RTL 8, 20.30 uur

Geslaagd jarendertigdrama over een straatjongetje (Danny de Munk) dat te weinig liefde krijgt en daarvan de bittere consequenties draagt. Goeie keuze om, anders dan het oorspronkelijke boek, het perspectief bij Ciske te leggen.

Harry Potter and the Chamber of Secrets (Chris Columbus, 2002)

Net 5, 20.30 uur

Mooi plaatjesboek naar de tweede Harry Potter-roman. Toverhogeschool Zweinstein wordt een onheilspellende plek, waar de muren fluisteren en slangen en reuzenspinnen wonen.

2Doc: World of thinking
NPO 2, 20.55 uur

Deze documentaire biedt een bijzonder inkijkje in het befaamde Institute for Advanced Study in het Amerikaanse Princeton. Het was ooit het academische huis van Albert Einstein en wordt sinds 2012 geleid door natuurkundige Robbert Dijkgraaf.

Cultuurshock
SBS 6, 21.30 uur

Nieuwe reisserie waarin Nederlandse gezinnen op een zeer ongewone reis worden gestuurd. In aflevering één wordt een op luxe gesteld gezin uit Eindhoven ondergebracht bij het nomadenvolk de Nenetsen in het ijskoude Siberië.

Sonnenallee (Leander Haußmann, 1999)

Arte, 22.00 uur

Vier jaar voordat Wolfgang Becker een megahit scoorde met Good Bye Lenin! maakte Leander Haußmann deze vergelijkbare, charmante, in ‘Ostalgie’ gedrenkte film, waarin ook al de spot wordt gedreven met de (Oost-)Duitse geschiedenis. In Sonnenallee droomt de 17-jarige Michael (Alexander Scheer) ervan popster te worden. Dat valt niet mee in de DDR aan het begin van de jaren zeventig.

Michael Mosley vs. The Superbugs

Canvas, 22.15 uur

Britse documentaire over de zorgelijke ontwikkeling dat steeds meer bacteriële infecties resistent worden tegen antibiotica. Michael Mosley ontmoet in de VS en Polen ‘resistentiejagers’, die zoeken naar nieuwe behandelmethoden.

Het geheime dagboek van Hendrik Groen

NPO 1, 22.20 uur

Seizoen twee van de dramaserie over de bejaarde dagboekschrijver Hendrik Groen (Kees Hulst), gebaseerd op het vervolgboek Zolang er leven is. André van Duin keert terug als Evert, nieuw is Carry Tefsen als de zorgzame Leonie.

Meer over