FILM- EN TV-TIPSdinsdag 23 juli

De Volkskrant film-en-tv-tips voor dinsdag 23 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Diane Venora en Al Pacino in Heat van Michael Mann. Beeld
Diane Venora en Al Pacino in Heat van Michael Mann.

Heat

(Michael Mann, 1995)

SBS 9, 20.30 uur

Tot Heat speelden Robert de Niro en Al Pacino nooit samen in één scène. Hier zijn ze elkaars tegenpolen en gelijken: De Niro een dief die een grote overval pleegt, Pacino de politieman die op hem jaagt. Regisseur Mann, deze zomer geëerd met een retrospectief in Eye in Amsterdam, gaf hun personages veel diepgang, wat allerminst ten koste gaat van de fantastische beeldvoering en adembenemende actiescènes.

Top Five

(Chris Rock, 2014)

RTL 8, 20.30 uur

Chris Rock nam voor de derde keer plaats op de regiestoel en leverde zijn meest ambitieuze en prettig losjes vertelde film tot nu toe. De acteur/komiek speelt zelf de hoofdrol als min of meer zichzelf: een voormalige stand-upcomedian worstelend met Hollywoodroem.

Ellie op patrouille

NPO 1, 20.35 uur

Herhaling van de serie die Ellie Lust maakte over buitenlandse politiekorpsen. In deze aflevering loopt de voormalig woordvoerder van de Amsterdamse politie mee met haar collega’s in El Salvador.

In naam van het volk

NPO 2, 21.10 uur

Programmamaker Erik Dijkstra onderzoekt in Cuba de erfenis van de in 2016 overleden Fidel Castro. Wat is er over van het beeld dat Castro van zichzelf creëerde als sterke leider en wat liet hij achter voor zijn volk?

300

(Zack Snyder, 2006)

Veronica, 22.00 uur

Een gruwel voor historici en een feest voor de stripliefhebber, deze hypergestileerde stripverfilming over de legendarische strijd van een klein leger onder leiding van de Spartaanse koning Leonidas tegen het veel grotere Perzische leger. Een film zo subtiel als een sloopkogel – en dat is precies de bedoeling.

How the Middle Class Ruined Britain

BBC 2, 22.00 uur

Komiek, aanhanger van de Brexit en Tory-stemmer Geoff Norcott wil laten zien hoe de Britse arbeidersklasse al decennia het onderspit delft en door de ‘avocado etende’ middenklasse aan de kant is gezet.

Waco: Madman or Messiah

NPO 2, 22.45 uur

Eerste van twee documentaires over de Amerikaanse sekteleider David Koresh, die eind jaren tachtig in Waco, Texas tientallen volgelingen kreeg. In 1993 besloot de FBI in te grijpen en zijn hoofdkwartier te belegeren.

Meer over