Uitgelichtdroogte

Zo gaan mensen om met de droge dagen

De huidige maand is de droogste juni sinds 1962. Gemiddeld viel amper 27 millimeter regen, tegen 68 normaal. Op veel plaatsen in het midden, westen en zuiden van het land is het zelfs de droogste juni sinds 1901. Marcel van den Bergh fotografeerde hoe mensen omgaan met de droge dagen.

Eldik, boeren halen hooi binnen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Eldik, boeren halen hooi binnen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het is hooien waar het kan en sproeien waar het moet, dezer dagen in het Betuwse dorpje Eldik, waar de ­motormaaiers hun baantjes trekken en waar de brandweer bijspringt met het oppompen van slootwater voor de gewasberegening. Juni 2018, melden het KNMI en Rijkswaterstaat, is uitzonderlijk droog verlopen en behoort intussen tot de tien droogste ­junimaanden sinds Nederland in 1906 neerslag begon te meten.

Het KNMI heeft het in die statistieken officieel over het potentiële neerslagoverschot, maar dezer dagen gaat de waterhuishouding vooral historisch in de min. Het overschot is sinds begin mei een tekort geworden en dat loopt nu droge dag na droge dag verder op.

Technisch is dat tekort de uitkomst van een eenvoudige rekensom, waarin de eventuele neerslag (geen) wordt verminderd met de waterverdamping (veel) door gewassen in het groeiseizoen. Hoe warmer, zonniger en winderiger, hoe meer water er verdwijnt. Inmiddels staat het tekort per saldo rond de 140 millimeter, tweemaal zo hoog als normaal is eind juni.

Eldik, boeren halen hooi binnen. Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Eldik, boeren halen hooi binnen.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant

In delen van Brabant mag vanaf vandaag slootwater niet meer worden gebruikt om gewassen te besproeien. Alleen in het uiterste noordoosten van Groningen is het niet abnormaal droog.

Volgens de weersverwachters in de Bilt wordt de landelijke droogte nog heftiger. Het vochttekort loopt de ­komende twee weken op tot tweemaal de normale waarde in deze periode, waarmee de zomer van 2018 in de historische top-5 zal binnenkomen. Nog niet zo droog als recordjaar 1976, toen het boerenland tot begin september snakte naar water met een tekort van meer dan 360 millimeter en de nationale voedselproductie zelfs wat in het gedrang kwam. Zover is het nog lang niet. Maar het is anno 2018 al wel uitzonderlijk droog, zeggen de weerkundigen.

Echteld, een maisveld wordt beregend. Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Echteld, een maisveld wordt beregend.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant

Of dat alles op klimaatverandering duidt, is overigens maar de vraag. ­Klimaatscenario’s geven aan dat rond het jaar 2030 de groeiseizoenen inderdaad ongeveer 4 procent droger zullen kunnen uitpakken dan nu, door hogere zomerse temperaturen en veranderde windpatronen.

De huidige droogte past in dat ­patroon. Maar tegelijk vertellen de KNMI-statistieken sinds 1906 ook dat de jaarlijkse droogte van nature makkelijk nog drie keer zo sterk kan variëren. Hoe dan ook zit er weinig anders op dan hooien waar het kan en sproeien waar het moet.

Dreumel, brandweer moet 2,5 kilometer uitwijken voor bluswater. Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Dreumel, brandweer moet 2,5 kilometer uitwijken voor bluswater.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
De Waal, zonnen aan de laagstaande rivier. Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
De Waal, zonnen aan de laagstaande rivier.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Ewijk, waterpistolen op festival Down the Rabbit Hole. Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Ewijk, waterpistolen op festival Down the Rabbit Hole.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Beneden-Leeuwen, grasmaaien. Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Beneden-Leeuwen, grasmaaien.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Druten, man sproeit zijn haag. Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Druten, man sproeit zijn haag.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Meer over