FotoreeksMexico

Met Sweet Dreams willen de Engelse fotografen van Tripod City onze vooroordelen over Mexico nuanceren

Voor hun project Sweet Dreams trokken drie fotografen door het Mexico van nu. Wat hen opviel? Het roze. Dat is overal.

Céline Toering
null Beeld Tripod City
Beeld Tripod City

Het Britse fotografentrio Tripod City heeft een missie. Charlie Kwai, Chris Lee en Paul Storrie (allen 32) willen mensen laten nadenken over hun vooroordelen over landen en hun inwoners. Eerder waren dat China en Ghana, recentelijk trok het trio naar Mexico. Kwai: ‘We willen met ons werk het bestaande, negatieve beeld veranderen.’ Want volgens de drie hebben veel mensen een negatief beeld van Mexico en zijn inwoners, niet in de laatste plaats door wat er ‘in Amerika allemaal wordt geroepen’.

De titel van hun Mexicaanse project is Sweet Dreams. Het thema is liefde, leven en dood. Kwai: ‘Om dat vast te leggen hebben we onder meer de Dag van de Doden meegemaakt.’ Dat festival vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november en behelst het samenkomen van vrienden en familie om voor de doden te bidden, hen te herdenken en te ‘helpen met de spirituele reis’.

De drie willen ook laten zien hoe diepgewortelde culturele tradities zich manifesteren in de hedendaagse Mexicaanse cultuur. Ze leerden elkaar op 18-jarige leeftijd kennen tijdens hun kunstopleiding aan Central Saint Martins in Londen, zijn sindsdien vrienden gebleven en werken samen onder de naam Tripod City. Kwai: ‘Wat ons bindt is toch simpel gezegd de fascinatie voor mensen. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen kwaliteiten. Paul maakt geposeerde portretten, en creëert daarmee intieme momenten. Chris fotografeert mensen in hun omgeving om zo hun verhaal vast te kunnen leggen. En ik fotografeer heel close, om emoties vast te leggen.’

Het drietal reisde vijf weken rond in Mexico en fotografeerde in Mexico Stad, Guadalajara, Oaxaca, Guanajuato en Veracruz. Het project, dat is uitgemond in een boek, werd gefinancierd door crowdfunding, via Kickstarter.

Wat vindt Kwai eigenlijk het opmerkelijkst aan de foto's? ‘De felle kleuren, die zo duidelijk aanwezig zijn, voornamelijk roze. Dat wordt wel ‘Mexicaans roze’ genoemd; het zou het Mexicaanse charisma representeren. Het zit in traditionele kleding en wordt ook veel gebruikt in de kunst. Het zit eigenlijk in elk aspect van het hedendaagse leven. Van taxi’s tot paraplu’s.’ En dus ook in Sweet Dreams.

tripod Beeld tripod
tripodBeeld tripod
tripod Beeld tripod
tripodBeeld tripod
tripod Beeld tripod
tripodBeeld tripod
tripod Beeld tripod
tripodBeeld tripod
tripod Beeld tripod
tripodBeeld tripod
Meer over