nieuws

Met de engelachtige Rosa, die voor het eerst in maanden iemand omhelst, wint Mads Nissen de World Press Photo 2021

De Deense fotograaf wint de prestigieuze prijs voor de tweede keer. De onderscheidingen in alle categorieën van de fotocompetitie zijn donderdag bekendgemaakt.

Arno Haijtema
The First Embrace, de foto waarmee de Deense fotograaf Mads Nissen de World Press Photo 2021 heeft gewonnen. Beeld Mads Nissen
The First Embrace, de foto waarmee de Deense fotograaf Mads Nissen de World Press Photo 2021 heeft gewonnen.Beeld Mads Nissen

De Deen Mads Nissen (41) heeft donderdag de World Press Photo 2021 gewonnen voor de foto die hij in augustus maakte van de bejaarde Rosa, die in haar verzorgingstehuis in het Braziliaanse São Paulo voor het eerst in vijf maanden fysiek contact had met een ander. Door de coronabeperkingen was ze al die tijd van aanrakingen verstoken gebleven.

De jury koos de foto uit zes genomineerden, een beeld dat een hoopvol moment toont in de wereldwijde crisis die het coronavirus heeft veroorzaakt. De blijdschap spat van de foto af, terwijl de scène met het antivirale plastic beschermingsmateriaal in de vorm van engelenvleugels met een knipoog verwijst naar de Bijbel. Tegelijk kan de keuze worden beschouwd als een statement tegen de Braziliaanse president Bolsonaro, die de ernst van de pandemie in zijn land stelselmatig ontkent.

Het is, tamelijk uitzonderlijk, de tweede keer dat Nissen, die als fotojournalist verbonden is aan het Deense dagblad Politiken, de belangrijkste onderscheiding in de fotojournalistiek ontvangt. In 2015 werd hij al door World Press Photo (WPP)onderscheiden voor zijn foto van twee homo’s in Sint-Petersburg, in een jaar waarin de homohaat in Rusland fel was opgelaaid. Wat die foto – net als die uit Brazilië – illustreert, is de kwaliteit van Nissen vermogen intieme, belangrijke momenten in een mensenleven vast te leggen. Zijn onderwerpen lijken zich daarbij niet eens bewust van zijn nabije aanwezigheid, een bewijs voor Nissens vermogen om hun vertrouwen te winnen.

De andere hoofdprijs van WPP, die voor Photo Story of the Year, is toegekend aan de Italiaan Antonio Faccilongo. Hij maakte voor fotopersbureau Getty een reportage over langdurig gedetineerde Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Het is hun verboden fysiek contact te hebben met hun partners en daarom smokkelen zij hun zaad uit gevangenschap naar buiten; zo kunnen ze toch een kind verwekken. De ‘smokkelwaar’ wordt daarbij verstopt in kinderspeelgoed – het is de gevangenen wel toegestaan hun kleine kinderen aan te raken en ze zo iets te overhandigen om mee te nemen. Mede door die inventiviteit zouden sinds 2000 al een kleine honderd kinderen zijn verwekt.

Tulkarem, op de Westelijke Jordaanoever, januari 2015. Beeld Antonio Faccilongo
Tulkarem, op de Westelijke Jordaanoever, januari 2015.Beeld Antonio Faccilongo

De Rus Valery Melnikov van persbureau Sputnik won de eerste prijs in de categorie Reportages van algemeen nieuws. Hij maakte een serie over inwoners van de Armeense enclave Nagorno-Karabach die vluchten voor het oorlogsgeweld tussen Armenië en Azerbeidzjan, de twee voormalige Sovjet-staten die de zeggenschap over de enclave dikwijls bloedig betwisten, met duizenden slachtoffers tot gevolg.

Karegach, Nagorno-Karabach. Beeld Valery Melnikov
Karegach, Nagorno-Karabach.Beeld Valery Melnikov

De enige Nederlandse genomineerde in een WPP-categorie, Jasper Doest, is onderscheiden met de eerste prijs in de categorie Natuurreportages. Hij koos zijn onderwerp dicht bij huis – ín zijn huis. Aan het begin van de lockdown werden twee stadsduiven trouwe bezoekers van het gezin-Doest in Vlaardingen. Het gezin noemde de gasten Ollie en Dollie, die de dagelijks bezigheden in de woning met hun gefladder en gekoer omlijstten.

Pandemic Pigeons - A Love Story Beeld Jasper Doest
Pandemic Pigeons - A Love StoryBeeld Jasper Doest

De uitreiking van de World Press Photo Award markeert gewoonlijk de opening (in de Nieuwe Kerk in Amsterdam) van de eerste van de 120 tentoonstellingen die jaarlijks wereldwijd zijn te zien. Door de coronabeperkingen is de expositie tot nader order niet te bezoeken. Het driedaagse festival dat de bekendmaking van de winnaars begeleidt, vindt dit jaar voornamelijk online plaats.

Nissen en Faccilongo ontvangen beiden 5.000 euro prijzengeld.

Meer over