UitgelichtTankerlek Rotterdamse haven

In de 'zwanenwasstraat' worden zwarte zwanen weer witte zwanen

Zo’n duizend zwanen raakten besmeurd met stookolie in de Rotterdamse haven. Volkskrant-fotograaf Jiri Buller was bij de schoonmaak in de ‘zwanenwasstraat’.

Sam de Graaff
Nederland. Rotterdam / Hoek van Holland, 30-06-2018, Zwanen die getroffen zijn door de natuurramp en onder de vuile olie zitten worden gevangen, en naar een tijdelijke opvang in Hoek van Holland gebracht, alwaar ze worden schoongemaakt
 Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Nederland. Rotterdam / Hoek van Holland, 30-06-2018, Zwanen die getroffen zijn door de natuurramp en onder de vuile olie zitten worden gevangen, en naar een tijdelijke opvang in Hoek van Holland gebracht, alwaar ze worden schoongemaaktBeeld Jiri Buller / de Volkskrant

Zaterdag was het eindelijk zover. Acht dagen nadat een tanker op 23 juni in de Rotterdamse haven tegen een steiger botste en ruim 200 ton olie verloor, is Rijkswaterstaat begonnen met het wassen van de zwanen die besmeurd raakten met de weggelekte olie – zo’n duizend in het totaal. Inmiddels zijn er 460 gevangen en overgebracht naar een speciaal opvangcentrum bij de Maeslantkering in Hoek van Holland. Daar gaan ze in de ‘zwanenwasstraat’, een lopende bandsysteem waar per dag veertig tot vijftig met olie besmeurde zwanen in bakken doorheen worden geloodst.

Het opvangcentrum, dat bestaat uit twee grote witte tenten, enkele kleinere cabines en een groot bassin, is vorige week in alle haast opgebouwd. Tientallen vrijwilligers en specialisten helpen mee met het verzorgen van de getroffen dieren. De brandweer en de dierenbescherming zijn nog volop bezig met het vangen van de overige dieren.

null Beeld Arie Kievit / de Volkskrant
Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Maar waarom begon het schoonmaken van de al gevangen zwanen pas dit weekeinde? ‘Voordat ze gewassen konden worden, moesten de zwanen eerst twee dagen op adem komen’, zegt Brian Mo-Ajok, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. ‘De zwanen hebben de hele tijd aan hun veren zitten pikken om ze schoon te krijgen. Daardoor kwamen olieresten in hun spijsverteringskanaal terecht, wat diarree veroorzaakte. Dat leidde weer tot uitdroging.’

Zodra ze genoeg zijn aangesterkt, worden de zwanen met een afwasmiddel gewassen. Na het wassen, kunnen de zwanen opdrogen op een veldje naast de wasstraat. Vervolgens worden ze in het bassin geplaatst, waar ze twee tot vier weken moeten blijven. ‘De vetlaag op hun veren moet op natuurlijke wijze herstellen’, zegt Mo-Ajok. ‘Pas daarna kunnen ze worden vrijgelaten.’ Volgende week wordt een tweede wasstraat geopend, wat het proces aanzienlijk moet versnellen. Toch verwacht Rijkswaterstaat nog de hele week bezig te zijn.

Terwijl de zwanen worden schoongemaakt, is het Rotterdamse Havenbedrijf nog druk bezig met het opruimen van de laatste resten olie. Van de 200 ton gelekte stookolie is 180 ton weggehaald. De schoonmaakwerkzaamheden kunnen nog enkele weken in beslag nemen, laat het Havenbedrijf weten.

null Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
null Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
null Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
null Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
null Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Meer over