Aarsman Collectie

Hij verwacht een aanval, hij weet alleen niet van welke kant

Hans Aarsman
Zolote 12 december 2021, Oekraïense soldaten bouwen een bunker aan het front met Rusland. Beeld Brendan Hoffman/Getty
Zolote 12 december 2021, Oekraïense soldaten bouwen een bunker aan het front met Rusland.Beeld Brendan Hoffman/Getty

Allebei de katten zijn huiskatten. Dat kun je zien aan hun witte voeten. Een kat in het wild zou met witte sokken niet overleven, te opvallend. Er wordt op ze gejaagd, ze jagen zelf ook, hoe minder zichtbaar, hoe beter. In vergelijking met een wilde kat leiden huiskatten een leven met een grote bestaanszekerheid, het enige waar ze zich druk over hoeven te maken is het baasje. En die laat zich maar al te graag vertederen door witte voeten. Kattenliefhebbers noemen ze niet voor niets witte ‘sokjes’. Katten die dat bij hun baasjes weten te bereiken, zijn evolutionair in het voordeel.

Bij de ongeboren kat zitten de pigmenten op de rug, na de geboorte zwermen de pigmenten uit, naar de staart, de kop, de poten. Het laatste stukje van de poten halen de pigmenten vaak niet, en over waar geen pigment komt, ontbreekt kleur en wordt de vacht wit. Bij de linker kat ging de pigmentverdeling helemaal goed tot het allerlaatste stukje, de poten en de rand van de staart. De rest gaat volledig op in de Oekraïense achtergrond.

Dus deze twee zijn compagniekatten. Een van de twee heeft op de zandzakken gelopen, de afdrukken van zijn poten zitten er nog. Volgens het fotobijschrift worden de zakken doorgestapeld tot de hoogte van een bunker. De petflessen zijn van de zandzakken op het pad gevallen, eentje is achtergebleven omdat de loop een geweer er bovenop ligt. De soldaat die aan komt lopen, is niet meer de jongste. Er zit tape op zijn helm, is ie kapot? Hij kijkt naar de flessen, ze zijn leeg, of bijna leeg. Mooi karwetje voor hem ze te vullen, dat gaat op die leeftijd makkelijker dan slepen met zandzakken.

De foto is genomen vlakbij het deel van Oekraïne dat bezet is door pro-Russische separatisten. Niet verder daarvandaan zijn 100.000 manschappen van het Russische leger neergestreken, ze dreigen het territorium van Oekraïne binnen te vallen. De aanval wordt aan de linkerzijde verwacht, daar is de loopgraaf schuin opgehoogd tot een dijk.

Aan de ogen van de kat beneden in de loopgraaf kun je zien dat hij op zijn hoede is. Hij begeeft zich buiten zijn territorium, dat zal het zijn. Ook hij verwacht een aanval, hij weet alleen niet van welke kant. Hij ziet de kat bovenop de loopgraaf niet, zijn witte voeten zijn buiten beeld.

Meer over