Aarsman CollectieFotoserie

Het wonder dat Rotterdam maar één dag later was

Stemmen tellen voor de Tweede Kamerverkiezingen in Ahoy Rotterdam, 17 maart 2021. Beeld Jeroen Jumelet / ANP
Stemmen tellen voor de Tweede Kamerverkiezingen in Ahoy Rotterdam, 17 maart 2021.Beeld Jeroen Jumelet / ANP

De grote steden konden op de dag van de verkiezingen al een prognose van de verkiezingsuitslag ­geven. Behalve Rotterdam, daar konden ze zelfs donderdagavond nog niets zeggen. Het zou liggen aan tellers die wegbleven met coronaverschijnselen en aan het tijdrovende vervoer van de stembussen naar de centrale locatie. Problemen die alle grote steden hadden. Lag het niet aan iets anders dat Ahoy zo traag was? We duiken even in de procedure.

Als een stembus arriveert bij een van de grote grijze vierkanten, dan wordt-ie omgekieperd. De tellers vouwen de biljetten uit en leggen ze op een stapel. De stapels worden gedeponeerd op de tafel aan het hoofd van het vierkant. Daarmee zijn ze volop bezig in vak 25, een teller levert net zijn uitgevouwen stapel af bij het tafeltje.

Als straks de hele stembus uitgevouwen op tafel ligt, pakt de voorzitter het bovenste stembiljet en roept het partijnummer waarbij hij een rood vakje ziet staan. Een teller legt het biljet bij het bordje met het nummer van die partij. Als de grote stapel op is, wordt per partijnummer het aantal stemmen geteld. Zo gaat het in het hele land. Het voordeel van de methode is dat achteraf alles gecontroleerd kan worden.

Gaan we nu even naar vak 20. De ­tafel is leeg, de biljetten liggen bij de partijnummers. Bij iedere partij twee stapels. De rechter is een stem voor de lijststrekker, de linker voor iemand anders in de partij. Je ziet dat bij nummer 1, de VVD, de lijsttrekker meer stemmen heeft dan andere partijleden. Bij nummer 2, de PVV, houden lijsttrekker en anderen elkaar in evenwicht. Helemaal linksboven de blanco’s. Daarnaast zouden de ongeldige stemmen moeten liggen. Waarschijnlijk heeft de voorzitter ze naast zich op de grond gegooid. Dat hoort niet, maar verder ziet het er geolied uit in vak 20. Zes partijnummers op een rij, het is krap maar het past.

Dan keren we terug naar vak 25. Ook zes nummers op een rij, maar van rij naar rij verloopt de nummering allesbehalve consequent. Dat gaat tijd kosten.

Kijken we dan naar het vak rechts van vak 25. Daar zijn zevend bordjes op een rij gezet. Dat wordt dringen als straks twee stapels per partij bij de nummers liggen. Het vak rechts daarvan hebben ze zelfs acht bordjes op een rij. Nog een wonder dat Rotterdam maar één dag later was dan de rest.

Meer over