Foto(Oud) inzicht

De goeie glazen ogen voor een giraffe

Wonderlijke wetenschapsfoto’s uit een ver verleden. Wat gebeurt hier?

Preparateur Frank Tose selecteert glazen ogen voor de giraffe en de leeuw, voor een tentoonstelling in de African Hall in het Golden Gate Park, San Francisco, 1935. Beeld Hollandse Hoogte
Preparateur Frank Tose selecteert glazen ogen voor de giraffe en de leeuw, voor een tentoonstelling in de African Hall in het Golden Gate Park, San Francisco, 1935.Beeld Hollandse Hoogte

Ze staat er nog steeds, de California Academy of Sciences (opgericht in 1853) in het Golden Gate Park in San Francisco, maar in 1935 was de nieuwbouw nog in aanleg. De Britse conservator Frank Tose was speciaal naar de Verenigde Staten gehaald om er de 21 diorama’s voor de African Hall te ontwerpen en bouwen.

Tose nam geen halve maatregelen. Hij vertrok voor anderhalf jaar met een assistent naar Afrika en verzamelde daar alles wat geschikt kon zijn voor de levensechte etalages met geschilderde landschappen, planten en opgezette dieren, waaronder leeuwen, hyena’s en zebra’s.

Op de foto, verschenen in het Nederlandse geïllustreerde weekblad Het Leven, kiest hij de goeie glazen ogen voor een giraffe.

Frank Tose keek met meer dan het oog van de preparateur, hij was ook een verdienstelijk kunstschilder. Her en der worden nog wel eens Afrikaanse landschapjes van zijn hand geveild voor aardige bedragen. Voorstudies, voor de landschappen waarin de bezoeker zich in de African Hall nog steeds moeiteloos waant.

Meer over