FotografieLeegstaande trouwpaleizen

Afgelast en stilgezet

Hij fotografeerde leegstaande trouwpaleizen, die sinds kort per ongeluk symbool staan voor de economie in de pauzestand. Fotograaf Adrie Mouthaan had het zelf ook liever anders gezien.

Evelien van Veen
Attractiecentrum Zuiderpark, Den Haag Beeld Adrie Mouthaan
Attractiecentrum Zuiderpark, Den HaagBeeld Adrie Mouthaan

Eerlijk is eerlijk: Adrie Mouthaan fotografeerde deze stille feestzalen al voordat de coronacrisis uitbrak, maar toepasselijker beeld bestaat er bijna niet deze dagen. Leegte. Stilstand. Alles staat klaar, de gasten kunnen zó binnen komen lopen. Maar het gebeurt niet. Alles is afgeblazen, uitgesteld. Het weinige wat we kunnen doen is wachten, afwachten wanneer het feest weer begint.

Het was helemaal niet de bedoeling, zegt Adrie Mouthaan (53) aan de telefoon, om met zijn fotoserie een soort metafoor voor de huidige rare weken te maken. Hij wilde gewoon die zalen fotograferen waar grote, meestal Turkse, Marokkaans of Hindoestaanse gezelschappen hun bruiloften vieren – hij begon er al eind februari mee. Hij was nieuwsgierig naar de binnenkant van de grote, grijze bedrijfshallen op industrieterreinen waarin dit soort zalen meestal huizen. En hij was gefascineerd door de eenheid in verscheidenheid: op alle verschillende locaties waar hij kwam – Schiedam, Utrecht, Amsterdam – trof hij steeds dezelfde elementen. Kroonluchters. Led-verlichting om de zaal paars, roze, groen, blauw of met knipperlichtjes te verlichten. Enorme vloeroppervlakten, papieren bloemdecoraties (‘hele bomen op tafel’), ramen zonder uitzicht, witte tafels met enorm veel witte stoelen eromheen.

Het Paleis, Schiedam Beeld Adrie Mouthaan
Het Paleis, SchiedamBeeld Adrie Mouthaan

Om de zalen te vinden deed Mouthaan wat research op internet en zo vond hij een rapport van ‘Van Spronsen & Partners Horeca-advies’ – nu grinnikt de fotograaf een beetje. De multiculturele feestzaal in beeld heet het, en daarin las Mouthaan dat er drie segmenten zijn. Basic, standaard en luxe, dat laatste met een ‘hoog uitstralingsniveau en een bovengemiddeld prijsniveau’. Mouthaan: ‘Dat luxe-segment, daar ben ik op afgegaan. Groot en glimmend moest het zijn.’

Soms was er wat aarzeling van de exploitant om de fotograaf binnen te laten. ‘Je gaat er toch geen negatief verhaal bij maken?’ werd hem dan gevraagd. Best rottig, vond Mouthaan, die in eerste instantie verrast was door die vraag, omdat hij geen moment negatieve connotaties had bij zijn onderwerp; wat kan er nou op tegen zijn groots feest te vieren? Pas in tweede instantie snapte hij de vraag. Maar nee, van hem geen gefoeter op trouwstoeten en andere tradities. Hij vindt het juist altijd een vrolijk gezicht als er in de Amsterdamse wijk waar hij woont, Bos & Lommer, een bruidspaar door de straat komt in vol ornaat.

Rohne Events, Amsterdam Beeld Adrie Mouthaan
Rohne Events, AmsterdamBeeld Adrie Mouthaan

Waarom hij die koppels zelf dan niet gefotografeerd heeft in de zaal, samen met hun gasten? Omdat de foto’s dan over mensen zouden gaan, legt hij uit. Terwijl hij een serie wilde maken over ruimtes. Net zoals hij eerder een fotoserie maakte van lege uitvaartcentra, waar hij óók steeds dezelfde elementen trof. Overal staat een piano, overal een spreekgestoelte, overal een kaarsenstandaard. Overal hangt een beeldscherm in de steevast symmetrisch ingerichte ruimte, altijd staat wel ergens een doos tissues op een tafel of een bank. Laat je dat foto na foto zien, dan krijgt zo’n serie vanzelf een knipoog, hoe bloedserieus het onderwerp ook is.

Luxury Venues, Utrecht Beeld Adrie Mouthaan
Luxury Venues, UtrechtBeeld Adrie Mouthaan

Na de crematoria en de bruiloftspaleizen wil Mouthaan nog zo’n serie statige, verstilde ruimtes fotograferen waar mensen belangrijke dingen doen: ontvangsthallen van grote bedrijven. Multinationals, banken en andere giganten waar je standaard glanzende vloeren, balies en leren fauteuils aantreft. En die akelig leeg zullen zijn voorlopig – in de wachtstand. Tot het feest weer kan beginnen.

Partycentrum Zichtenburg, Den Haag Beeld Adrie Mouthaan
Partycentrum Zichtenburg, Den HaagBeeld Adrie Mouthaan
Meer over