Beter Levenweekendrecept

Yvette van Boven vierde St. Patrick’s Day toch een klein beetje met deze Guinness-chocolademousse

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft een tips om iets met de restjes te doen. Deze week: Guinness-chocolademousse.

Een paar dagen terug, op 17 maart, was het St. Patrick’s Day. Misschien zegt dat u niets, hoeft ook niet. Het is in elk geval de sterfdag van Sint Patrick, die van de heidense Ieren nette christenen had gemaakt en alle slangen van het eiland afjoeg. Er waren überhaupt nooit slangen op het eiland, maar soit. Ik geloof graag in sprookjes.

Ik was en ben nog steeds niet religieus, maar het feest ter ere van de goede man is te vergelijken met Koningsdag: waar in Nederland alles oranje kleurt, kleurt in Ierland alles – voor zover het dat al niet enorm is – groen.

En net zoals u in Nederland niet koningsgezind hoeft te zijn om met uw buren langzaam teut te worden op de vrijmarkt voor uw deur, hoeft u in Ierland ook niet gelovig te zijn om op 17 maart een paar extra glazen Guinness te legen en liederlijk tegen een andere stamgast aan te gaan hangen.

Van onze Ierse buren kreeg ik op St. Patrick’s Day een speldje, ik was denk ik een jaar of vier, met de gestrikte Ierse vlag en een ovaal medaillonnetje eraan met een reliëf van de heilige erop voor op mijn rode jas. Van de overburen kreeg ik bosje met klavertjes drie die ik ernaast moest spelden. Met het klavertje drie legde Patrick ooit aan de heidenen de heilige drie-eenheid uit: de vader, de zoon en de heilige geest. Sindsdien staat het klavertje drie symbool voor Ierland.

Ik mocht elk jaar mee naar de grote optocht in Dublin en vergaapte me aan de drumbands, praalwagens, doedelzakken en majorettes. Die optocht is overigens nog steeds best spectaculair, evenals de hoeveelheid alcohol die er op zo’n dag naar binnen gaat.

Omdat het door de pandemie ook dit jaar weer geen groot feest was, zullen de Ierse levers wel opgelucht zijn. Al deed ik toch op afstand een piepbeetje mee en roerde een drup van de nationale drank door een toetje, waar het overigens echt perfect in past. Guinness smaakt namelijk al een klein beetje naar chocolade: een kwestie van 1 + 1 = klavertje 3.

Sláinte!

Guinness-chocolademousse

voor 4 normale of 6 kleine glazen

100 ml Guinness of ander stoutbier

50 gram (Ierse) roomboter

25 gram fijne tafelsuiker

125 gram pure chocolade, in stukjes

2 eieren (gescheiden in dooier en wit)

Snuf zout

200 ml slagroom

Verwarm de Guinness met de boter en suiker en roer tot de boter en suiker zijn opgelost. Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor. Laat 5 minuten staan en roer dan nog eens tot de chocolade gesmolten is. Roer de dooiers door de hete chocoladesaus. Laat iets afkoelen.

Klop 75 ml slagroom in een aparte kom tot zachte pieken. Spatel het door het chocolademengsel.

Klop in een andere kom de eiwitten stijf met een snuf zout en met brandschone kloppers. Een beetje vet aan de kloppers zal het eiwit niet stijf krijgen, dus was ze goed af onder een hete kraan. Spatel het eiwit als laatste door het chocolademengsel. Giet de dikke mousse in 4 glazen (of 6 kleintjes) en zet ze zeker 2 uur in de koelkast om mooi koud te worden en op te stijven.

Klop voor het opdienen de rest van de slagroom net lobbig en giet een dun laagje op de glazen. Dien dan meteen op.

Opmaaktips:

Omdat er rauw eiwit wordt gebruikt in dit recept raad ik u aan de mousse niet langer dan een dag of twee/drie in de koelkast te bewaren.

Heeft u een portie over, dan kunt u er bij de koffie dessertlepels mee vullen en ze bestrooien met hagelslag, gehakte nootjes of cacao en opdienen als ‘lepel-bonbons’.

Verbetering: in een eerdere versie van dit recept stond dat er 525 gram suiker moest worden toegevoegd, dat moet 25 gram suiker zijn.

Meer over