De volkskeuken

Volkskeuken: voor al uw rijpe bananen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag cupcakes met banaan, voor 12 stuks.

Cupcakes met banaan en walnoot. Beeld Tallina van den Hoed
Cupcakes met banaan en walnoot.Beeld Tallina van den Hoed

Ik weet niet hoe het met uw kinderen zit, maar die van mij zijn nogal kieskeurig als het gaat om bananen. Afhappen? Alleen als ze nog bijna onrijp zijn: op het moment dat de schil ook maar één bruin spikkeltje vertoont wordt er niet meer gehapt. Wel vind ik de rijpere bananen af en toe in de vriezer, als voorbereiding op bananenmilkshakes of zelfgemaakt ijs. Dat was nu niet zo. Steeds iets bruiner lagen ze op de fruitschaal, want het was geen weer voor milkshakes of ijs, vond mijn grut, terwijl ze door de sneeuw dartelden.

‘Misschien kan jij er iets van bakken, mam’, werd er geopperd bij het maken van selfies bij een besneeuwde heg (‘Je weet nooit of dit de laatste sneeuw ooit is, hoor’) en het schaatsen op de vaart.

Ik poogde zelf ook wat te krabbelen, maar na wat extreem houterig gestuntel hield ik het voor gezien. Had ik mooi tijd voor ‘iets’ met die bananen. Deze cupcakes zijn lekker snel klaar en lenen zich ook voor gewone sneeuwloze woensdagmiddagen.

Ingrediënten:

3 eieren

100 g boter

100 g suiker

2 theel. vanille-essence

snuf zout

130 g zelfrijzend bakmeel (of 130 g bloem en een theelepel bakpoeder)

2 rijpe bananen

75 g walnoten

Extra: cupcakevorm en papieren vormpjes

Haal een halfuurtje voor u gaat beginnen de eieren en de boter uit de koelkast. Mix de boter, de suiker, de vanille-essence en het zout tot een mooie romige massa. Mix dan een voor een de eieren erdoor. Doe telkens pas een ei door het beslag als het vorige ei helemaal is opgenomen. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe. Roer het goed, maar niet te lang. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Prak één banaan en snijd de andere in kleine blokjes. Hak de walnoten in stukjes. Roer de bananen en de walnoten door het beslag.

Doe de papieren vormpjes in de cupcakevorm. Heeft u geen bakblik voor cupcakes? Gebruik dan 2 papieren vormpjes in elkaar. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en zet ze in de oven. Bak ze in ongeveer 20 minuten mooi bruin en gaar. Prik voor u ze uit de oven haalt met een sateprikker in één van de cakejes: als die schoon uit het gebakje komt zijn ze goed. Als er nog beslag aan zit, bak ze dan nog 5 minuten langer. Laat ze afkoelen en eet ze zo of met slagroom.

Meer over