beter leven

Volkskeuken: terug naar Maleisië

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok: Maleisische curry met kip. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Maleisische curry met kip. Beeld Sake Slootweg
Maleisische curry met kip.Beeld Sake Slootweg

Flets… flets… flets: het eerste wat ik hoor als ik aan Maleisië denk is het geluid waarmee bolletjes roti-deeg op het aanrecht worden gesmeten om ze groter te maken. In Maleisië eet je roti canai in mamak-stalletjes, Indiaas-Maleisische eethuisjes.

Toen ik als student twee maanden in Maleisië op uitwisseling ging met een internationale studentenvereniging at ik er iedere dag. Vaak samen met Sandra, lid van de afdeling in Kuala Lumpur. Wat toen veel indruk op me maakte was dat Sandra dankzij haar opa kon studeren. Die was uit China geëmigreerd en had een succesvolle fietsenwinkel opgebouwd in de noordelijke stad Kota Bharu. Hij gaf de winkel door aan Sandra’s oom, op voorwaarde dat deze de studie zou betalen van alle kleinkinderen.

Nu woont Sandra in Kuala Lumpur, werkt ze bij een groot bedrijf en komt ze de coronatijd, net als veel van mijn Nederlandse vrienden, broodbakkend door. We halen herinneringen op uit onze mamak-tijd. Sandra vind het nog steeds gek dat ik altijd alleen maar roti telur bestelde; een roti-pannenkoek met een gebakken ei erin. Ze heeft gelijk. Samen met een beker sterke ijsthee vond ik dit zo lekker dat ik aan roti met sardientjes, ui of bananen helemaal niet toekwam.

Dan maak ik vanavond eindelijk een ander mamak-gerecht, zeg ik. Sandra geeft me haar recept voor Maleisische curry met kip. Comfortfood uit de mamak-keuken. Zoals veel Maleisiërs gebruikt Sandra hiervoor Baba’s Meat Curry Powder. Ik mengde de kruiden zelf en maakte het minder pittig. Bij mijn eerste hap ben ik weer 19 en hoor ik de roti fletsen op de achtergrond.

Ingrediënten

2 sjalotten, fijngehakt

3 knoflooktenen, fijngehakt

5 cm gember, fijngehakt

1 theel. korianderpoeder

1 theel. paprikapoeder

½ theel. cayennepoeder

½ theel. kurkumapoeder

½ theel. komijnpoeder

½ theel. venkelzaadpoeder

Mespunt kaneelpoeder

400 g kippendijfilet, in stukken

250 g vastkokende aardappelen, geschild

3 tomaten, in partjes

250 ml kokosmelk

250 ml kippenbouillon

1 eetl. kerrieblad (uit de toko)

Fruit de sjalot, knoflook en gember enkele minuten op matig vuur in een laagje zonnebloemolie. Doe alle kruiden behalve het kerrieblad erbij en schep goed om. Schep de kip erdoorheen. Snijd de aardappelen in dikke schijven en voeg met de tomaten, kokosmelk, bouillon en kerrieblad toe. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip en de aardappelen gaar zijn. Voeg naar smaak zout toe. Eet met brood naar keuze of voorverpakte roti. Ik eet er gestoomde groente en verschillende soorten vers platbrood van de Turkse bakker bij.

Meer over