Beter Levende Volkskeuken

Volkskeuken: schoorvoetend veganistisch

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gefrituurde tofu met citroensaus, hoofdgerecht voor 2 personen.

Gefrituurde tofu met citroensaus. Beeld Sake Slootweg
Gefrituurde tofu met citroensaus.Beeld Sake Slootweg

Vriendin Marianne begon een supportgroep voor mensen die best weten dat het verstandig is om plantaardig te eten, maar bij wie dat nog niet zo van harte gaat. Om het toegankelijk te houden, mag je er gewoon zeggen dat je boter heel erg mist.

Iets in deze aanpak trekt mij wel. Dat ik nooit meer boter zou eten vind ik een eng idee, maar ondertussen probeer ik wel zo veel mogelijk plantaardige recepten te verzamelen die ik graag eet.

Zo bleek gefrituurde kip, na wat zelfreflectie, mij vooral te doen om het knapperige korstje. Liefst met zoetzure saus. Kon dat ook met tofu?

Ik sloeg aan het testen. Dubbel frituren en een korstje van aardappelzetmeel bleken een succes. Voor de zoetzure saus werkte maïzena het best. Toen stuitte ik op een dilemma: tofu persen of niet?

Op internet bleek hierover een fel debat gaande, inclusief veel uitroeptekens. Voorstanders vinden dat de structuur er lekkerder en vleziger van wordt. Tegenstanders snappen niet waarom je een mooi product zou willen veranderen.

Zelf vond ik het persen inmiddels een vrij wiebelig gedoe met zware pannen en balancerende snijplanken. Hier gaat de supportgroep nooit aan beginnen, dacht ik.

Vanavond maak ik gefrituurde tofu met citroensaus. Zonder te persen.

Ingrediënten

Voor de tofu

375 g tofu (uitlekgewicht 325 g)

1-2 eetl. lichte sojasaus

75 g aardappelzetmeel

1 liter arachideolie

Voor de saus

2 knoflookteentjes, fijngehakt

3 cm verse gember, fijngehakt

150 ml groentebouillon

2 eetl. suiker

Sap en rasp van 2 citroenen

1 theel. maïzena

½ citroen, in schijfjes

Snijd het tofublok in de lengte in twee plakken en vervolgens in stukjes van 3 bij 3 centimeter. Dep de stukjes aan alle kanten droog met een schone theedoek. Besprenkel met druppels sojasaus. Laat enkele minuten staan.

Meng ½ theelepel zout door het aardappelzetmeel. Haal de tofublokjes hier zorgvuldig doorheen. Klop het overtollige meel weg. Frituur de tofu zo’n 3-5 minuten in hete arachideolie (175 graden) in een stevige pan tot het korstje knapperig is. Schep de tofu op keukenpapier.

Fruit de knoflook en gember in wat zonnebloemolie. Voeg bouillon en suiker toe. Laat enkele minuten inkoken. Voeg citroensap en rasp toe. Roer de maïzena in een apart bakje door 4 eetlepels water en giet bij de saus. Blijf roeren tot de saus indikt. Schep de citroenschijfjes erdoorheen.

Breng de olie weer op temperatuur. Frituur de tofublokjes kort een tweede keer en schep door de saus. Serveer met rijst en groente naar keuze.

Meer over