Beter Leven

Volkskeuken: romige spinazie met kokos en kurkuma

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: romige spinazie met kokos en kurkuma. Groentegerecht voor 2 personen.

Romige spinazie met kokos en kurkuma Beeld Sake Slootweg
Romige spinazie met kokos en kurkumaBeeld Sake Slootweg

Volgens de groentekalender komt er in maart weer spinazie uit de Nederlandse grond. Ik kijk dan toch altijd een beetje twijfelachtig mijn Amsterdamse straat in. Zou het nu spinazietijd zijn? Geen idee. Vorige week is in ieder geval het ijsjesseizoen is begonnen. Hierop volgt dan de barbecuezomer, die traditiegetrouw start met een weekaanbieding whiskysaus in de supermarkt. Wanneer ik hordes 18-jarigen in jasje-dasje door de stad zie fietsen is de zomer weer voorbij. Mijn stoofseizoen opent altijd in ontgroeningstijd.

Overigens komt de spinazie in mijn supermarkt nu nog gewoon uit Spanje. Ook de stuggere en stekeligere soorten waar de groentekalender het over heeft ben ik er nog nooit tegengekomen. Ik doe het er maar mee. Het is namelijk de ideale groente voor een slechte groenteneter zoals ik. Room, boter, knoflook, vissaus; spinazie is de perfecte drager van alles wat ik lekker vind. Zijdezachte spinazie à la crème is mijn favoriet, inclusief alle variaties hierop: spinazie onder bechamelsaus bijvoorbeeld of de kruidige spinaziepuree uit de Indiase keuken die met kaas gegeten wordt als palak paneer. Toen ik mijn voorkeur voor romige spinazie met een Portugese vriend besprak, tipte hij esparregado, een Portugese spinazie-melksaus met knoflook.

Bij de Indonesische afhaal zag ik tussen de sajoers ook spinazie staan. Spinazie à la crème met kokos dacht ik verlekkerd; wat een goed idee. Dat was het ook. Vandaag leen ik vrijelijk van allerhande sajoer en palak-gerechten en maak een eigen versie van spinazie à la crème met kokos en kurkuma. Mijn spinazieseizoen is begonnen.

Ingrediënten

400 g bladspinazie

1 sjalot, fijngehakt

5 cm verse gember, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 rode peper, in schijfjes

2 eetl. kokosrasp

½ theel. kurkumapoeder

½ theel. garam masalapoeder

mespunt komijnpoeder

250 ml kokosmelk

1 theel. trassi

1 eetl. vissaus

Vul een pan met een bodempje water en stoom hierin de spinazie in een paar minuten gaar. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Knijp er met uw handen zo veel mogelijk water uit. Fruit de sjalot, gember, knoflook en rode peper zo’n 5 minuten rustig in een laagje zonnebloemolie. Roer de kokosrasp, kurkuma, garam masala en komijnpoeder erdoor en laat weer enkele minuten garen. Schep de spinazie er goed door en voeg dan de kokosmelk, trassi en vissaus toe. Proef op zout en laat eventjes inkoken. Ik eet de spinazie met rijst en een lekkerbek. Ook bij deze spinazie is een gekookt eitje een goed idee.

Meer over