De volkskeuken

Volkskeuken: goulashsoep zonder vlees

De suggestie voor uw dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vleesloze goulashsoep met jackfruit. Maaltijdsoep voor 4 personen.

Sake Slootweg
Vleesloze goulashsoep met jackfruit. Beeld Sake Slootweg
Vleesloze goulashsoep met jackfruit.Beeld Sake Slootweg

In thermosondergoed banjerde ik laatst door de knisperende sneeuw. Een vergeelde skipas bungelde vrolijk aan mijn ski-jack. Net wintersport, dacht ik vrolijk. Ik was duidelijk niet de enige; wandelaars liepen glunderend in tourski-parka’s en snowboardpakken voorbij.

Thuisgekomen had ik trek en dacht aan het altijd geruststellende menu van de pisterestaurants: Kaiserschmarrn, goulashsoep en natuurlijk Schnitzel Wiener Art in XL-formaat.

Ik liep al richting de slager toen ik me herinnerde dat ik enkele jaren geleden, juist op skivakantie, voor het eerst had bedacht om minder vlees te gaan eten.

Puffend van de hitte was ik die dag de berg op gekomen. Terwijl het helemaal niet vroor had de stoeltjesverwarming toch vol aangestaan. Het was februari, maar het dal stond al in volle bloei en tussen het groen liepen zielige skipaadjes van opgespoten nepsneeuw naar beneden. Met een flinke portie klimaatongemak stond ik aan het buffet. Voor het eerst liet ik toen de schnitzel maar staan.

Nu kan iedere Volkskeukenlezer zien dat ik mijn mindervleesdieet met enige wisselvalligheid belijd. Soms gaat het minderen maanden goed, soms heb ik weer een vlezige week. Mijn skiherinnering vond ik een goede aanleiding om weer mijn best te doen. Ik maakte geen megaschnitzel maar vleesloze goulashsoep met jackfruit. Op mijn besneeuwde balkon at ik het smakkend op en neuriede tevreden een Duitse schlager.

Ingrediënten

2 uien (250 g), in halve ringen

1 blik jonge jackfruit van 550 g (in zout water), uitgelekt

2 knoflooktenen, in schijfjes

2 middelgrote aardappels, in blokjes (200 g)

2 bospenen, in schijfjes

2 rode paprika’s, in dunne reepjes

150 ml rode wijn

1 eetl. bloem

70 g tomatenpureee

2 theel. mild paprikapoeder

½ theel. gerookt paprikapoeder

½ theel komijnpoeder

1 laurierblad

1,2 liter groentebouillon

2 eetl. sojasaus

Enkele takjes peterselie

Bak de uienringen in een laagje zonnebloemolie zo’n 10 minuten op laag vuur tot ze bruine randjes hebben. Spoel de jackfruit af onder de kraan en snijd in blokken van 3 bij 3 centimeter. Doe jackfruit, knoflook, aardappel, wortel en paprika bij de ui en bak al omscheppend nog eventjes door. Blus af met de wijn en laat deze enkele minuten inkoken. Schep de bloem er zorgvuldig door en dan de tomatenpuree, paprikapoeder en komijn. Voeg de bouillon en laurierblad toe en laat 30-45 minuten zachtjes koken tot de jackfruit en aardappelen zacht zijn. Breng op smaak met sojasaus en eventueel zout. Garneer met peterselie. Serveer natuurlijk met een kaiserbroodje.

Meer over