ColumnOnno Kleyn

Niet rood, geen wit, maar rosé voor bij de Kerstdis

null Beeld

Rosé kan prima bij de Kerstdis. Niet die bleke, maar een stevige, in diep oranje, adviseert Onno Kleyn.

Rosé? In december?! Jawel. Om precies te zijn: rosé bij de kerstdis. Bij de kalkoen, bij de pasta met truffel, bij de zalm. Maar deze is dan ook iets anders dan de blij briezende rosé van de zomer. Gek genoeg komen ze uit dezelfde Zuid-Franse hoek.

De Provence rukt als leverancier van bessend droge positivo-wijn al decennialang op: de roze bril in vloeibare vorm. Het succes is dermate groot dat we er steeds vroeger naar grijpen, als om de lente af te dwingen, en wijnproducenten (ver) buiten de Provence maken hun rosés steeds lichter om mee te liften.

Het dorp Vacqueyras ligt cultureel gezien in de Provence, hoewel niet in het wijngebied dat zo heet. Men maakt er vooral uitstekende rode wijn, krachtig, vol. Eric Bouletin van domaine Roucas Toumba wilde daarnaast iets rankers en produceert daarom een rosé. Meer een lichte rode wijn dan het ranke werk van verderop. Diep oranje van tint, kauwbaar, met flink wat rood fruit in de geur als aardbeien en bessen, maar ook de kenmerkende garriguekruiden als tijm en salie. Een wijn met concentratie en structuur. Kunnen we wel gebruiken, nu.

Roucas Toumba Rosé de la Roche 2019, Vacqueyras

Rhonevaluewines.eu, € 15,95

Prijs/kwaliteit 8,5

Rosé Roucas Toumba Beeld
Rosé Roucas Toumba
Meer over