DE GIDSWeekendrecept

Met deze rijs-truc van bakker Robèrt zet u zo een overheerlijk bierbrood op tafel

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft een tips om iets met de restjes te doen. Deze week: bierbrood.

Voor mij uit huppelde Willy Wonka door zijn koek- en chocoladefabriek. Ik drentelde achter hem aan. Hij was ongeduldig, wilde me alles laten zien. Hij tilde deksels op, opende bakken en dozen, liet me van alles proeven en ruiken. Zodra ik met mijn ogen dicht de heerlijkste geuren tot me nam, stond hij alweer voor me met bijvoorbeeld een lepel van de verrukkelijkste zelfgedraaide hazelnoot-chocoladepasta die ik ooit proefde. ‘Van onze eigen chocolade’, riep hij bijna buiten zinnen uit.

Ik kuierde langs chocoladefonteinen waar hulp-patissiers als kleine Oempa Loempa’s bonbons draaiden of amandelmacarons kleurden in roze of groen. Vervolgens duwde hij wat deuren open en de heerlijke geur van versgebakken brood steeg op. We kwamen in de bakkerij. Overal regaalwagens vol mandjes met gerezen brooddeeg, of karren met afgebakken blozende kadetten. ‘Hier! Proef!’ Hij sneed een stuk rozijnenbrood af: het was ontegenzeggelijk heerlijk.

Ik was niet echt in een boek van Roald Dahl gestapt, maar het voelde wel zo. De Bakkerij van de bekendste bakker van Nederland was een waar mirakel. De rustige, vriendelijke Brabantse Robèrt van Beckhoven, die u misschien kent van Heel Holland Bakt, blijkt in werkelijkheid een jongensachtige Wonka, met meer enthousiasme en energie dan mijn leuke buurjongen van 5 jaar.

We sneden een mooi brood aan voor de lunch. ‘Kijk’, zei hij, ‘dat is bierbrood. Daar komen de mensen voor van heinde en verre. Bier is feitelijk graan en water en brood is dat ook. Daarom gaan die dingen zo goed samen.’

Ik had er nog nooit zo letterlijk over nagedacht, maar het was waar; het brood, gewoon gemaakt met gist – en dus ook biergist, kreeg een extra boost door het bruine bier dat werd gebruikt in plaats van water. 

Ik probeerde het thuis te maken, en verrek, het werkte! Mijn brood smaakte een beetje naar zuurdesem, maar was dat niet. Het rees lekker snel, zeker door de rijs-truc die ik van de baktovenaar leerde. Probeer eens, het werkt verbluffend. Bedank Robèrt maar.

Bierbrood met tijm

1 zakje instantgist (7 gram)

1 eetl. honing

1 flesje (ca. 330 ml) Triple-bier, misschien heeft u niet alles nodig

500 gram bloem, plus wat extra(of 250 gram bloem en 250 gram volkorenmeel voor bruin brood)

1 eetl. tijm of kruid naar smaak, karwij bijvoorbeeld of fijngehakte rozemarijn

snuf zout

Meng de gist, honing en een klein scheutje bier. Zet even opzij.

Meng de bloem met de tijm en het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden.

Giet het gist-biermengsel erbij en roer vanuit het midden van de kom tot het mengsel is opgenomen. Giet er scheut voor scheut bier bij tot een niet-plakkend deeg ontstaat. Soms is niet het hele flesje nodig.

Til het deeg op het aanrecht en kneed zeker tien minuten tot het glad en soepel is. Leg het deeg in een ingevette kom en zet die – en nu komt de truc van Robèrt! – in een grote kunststof opbergbak waarin u in de andere hoek een kom met heet water zet. Sluit de bak met het deksel en laat het deeg een klein uur staan tot het verdubbeld is. Volkorenbrooddeeg zal minder rijzen dan witbrooddeeg.

Door de kleine warme, vochtige cabine die u voor het deeg gecreëerd heeft zal het deeg harder en mooier rijzen.

Sla dan het deeg kort terug en vorm het brood dat u wilt afbakken.

Leg het terug in de bak, ditmaal in een groot vel bakpapier bestoven met bloem of meel.

Vervang het inmiddels afgekoelde kommetje water door een nieuw kommetje heet water. Laat het brood nog 30 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een zware braadpan met deksel in het midden van de oven.

Bestuif het brood na een half uur met bloem, maak met uw scherpste mes een paar lichte sneden in de bovenkant van het deeg. Til het brood aan het bakpapier in de pan (gebruik een ovenwant voor het deksel!) en sluit de pan af. Bak het brood 30 minuten. Til dan het deksel van de pan en bak het brood nog 15 minuten of tot het mooi bruin ziet en hol klinkt als u op zijn kont tikt. Laat afkoelen tot u hem aansnijdt.

Opmaaktip

Met oud brood kunt u natuurlijk alle kanten uit, maar dit brood is vooral lekker als gegratineerde toast op een kom dikke uiensoep.

Meer over