Lekker lunchenlekker lunchen

Maak er thuis het beste van met deze lekkere lunchgerechten

Vrij maar niet op vakantie? Of toch weer aan het werk op het thuiskantoor? Vergeet de boterham met pindakaas en probeer iets nieuws. Onze volkskoks geven raad en lunchrecepten.

Broodje bakkeljauw met ei en olijf Beeld Sake Slootweg
Broodje bakkeljauw met ei en olijfBeeld Sake Slootweg

Broodje bakkeljauw met ei en olijven
Voor volkskok Sake Slootweg is thuiswerken een zoektocht, vooral op culinair vlak. In een lunchtentje at hij het spannend klinkende en heerlijke broodje Bacalhau à Gomes de Sá. Van de tien euro die het broodje kost, maakt hij nu lunch voor de hele week en noemt het simpelweg wat het is: zijn versie van Surinaamse bakkeljauw met ui en tomaat, en ei en olijf geleend uit Porto.

Pittige champignon-linzensalade Beeld Loethe Olthuis
Pittige champignon-linzensaladeBeeld Loethe Olthuis

Pittige champignon-linzensalade
Probeer deze pittige vegan salade. Vol eiwitten, vitamines, vezels en ijzer. Én een flinke dosis pit, zodat je ook als thuiswerker na de lunch niet indut achter de keukentafel. Bovendien kun je de salade ruim van tevoren maken; schuif nog een volkoren stokbroodje in de oven en klaar is je lunch.

Pannekoeken met spinazievulling Beeld Pay-Uun Hiu
Pannekoeken met spinazievullingBeeld Pay-Uun Hiu

Volkorenpannekoeken met spinazievulling
Volkskok Pay-Uun Hiu serveert een lunch van pannenkoeken met spinazie-paddestoelenvulling. Houd het makkelijk, anders kom je niet aan werken toe: bak de pannenkoeken eventueel al de avond van tevoren en warm ze indien gewenst op bij de lunch. Koop voorgewassen spinazie en gesneden paddestoelen.

Gewokte groente in pittige bouillon Beeld Marie Louise Schipper
Gewokte groente in pittige bouillonBeeld Marie Louise Schipper

Gewokte groenten in pittige bouillon
Deze soep is op het moment de favoriet van volkskok Marie Louise Schipper. Je maakt hem in een handomdraai en je krijgt ook nog voldoende groenten binnen.

Paddestoelenroomsoep Beeld Tallina van den Hoed
PaddestoelenroomsoepBeeld Tallina van den Hoed

Paddestoelen-roomsoep met zelfgemaakte croutons
Van gezellig samen lunchen kwam in het voorjaar niet veel terecht bij volkskok Loethe Olthuis, want school- en werkschema’s liepen dwars door elkaar, maar alles wat ze maakte ging wel steeds schoon op en sneller dan gedacht. Inmiddels zijn de pubers zijn weer naar school, en haar luidruchtige man zit opeens voor twee weken in het buitenland. Het is stil in huis. Tijd voor soep.

Linzensoep met pasta Beeld Onno Kleyn
Linzensoep met pastaBeeld Onno Kleyn

Linzensoep met pasta
De middagmaaltijd van volkskok Onno Kleyn bestaat hinderlijk vaak uit boterhammen, gewoon omdat hij zijn schrijfaandacht niet wil onderbreken door kokkerellen. Op de schaarse betere dagen echter maakt hij soep. Stevige soep, maaltijdsoep. Om hem stevig te krijgen moeten er koolhydraten in, zoals oud brood, aardappelen of peulvruchten.

Meer over