COLUMNOnno Kleyn

Kamperfoelie in de zwoele avond, vuurvliegjes in de struiken: deze fiano uit Puglia is een mediterrane droom

null Beeld

Vandaag voer ik u mee naar de hak van de Italiaanse laars, Puglia of Apulië, een machtig mooie reep land waar toeristen verliefd worden op kegelvormige hutten van steen, waar goede vrienden van mij hun woningproject opgaven vanwege maffia-achtige toestanden en de boeren hun olijfboomgaarden laten doodgaan omdat de buren ook niks tegen de xylellabacterie doen. Drama dampt er uit de droge grond, klotst tegen de stranden en waait vanuit de heuvels. Dat bestrijdt men traditioneel met toverdrank in de vorm van dikke, rijke rode wijn. Heel wat Nederlanders zijn er ook verzot op, vooral op de primitivo’s en negroamaro’s, vanwege hun weelderige smaak tegen lage kosten. Wie weet helpen ze ook tegen Hollands leed.

Nu echter een witte in de oktoberzon, een bijzondere nog wel. De fiano van Puglia is een andere dan die van Campanië, geuriger, expressiever. Ik proefde de 2019 van Masseria Li Veli, een door palmen en schijfcactussen omringde hofstede. Hun wijn is een mediterrane droom, kamperfoelie in de zwoele avond, vuurvliegjes in de struiken, verse meloen en peer op tafel, de geur van warme aarde om je heen. Geen drama maar welbehagen.

Fiano 2019, Masseria Li Veli, Salento, Puglia

Degoudenton.nl, € 12,75

Prijs/kwaliteit 8

null Beeld

Oproep

Op 7 november verschijnt het 1.000ste nummer van Volkskrant Magazine. Daarin maken we ruimte voor u! We kunnen uw enthousiasme gebruiken bij een van deze onderwerpen:

- Maak een foto van uw zaterdagochtendmoment met het magazine. Die foto’s willen we graag laten zien.

- Schrijf een column in de stijl van Eva Hoeke. Eva kiest een winnende column, die we publiceren met haar commentaar.

- Spreek u uit: welk moderne verschijnsel moet er wég? Met uw reacties maken wij een aflevering van onze slotrubriek ‘Laat het stoppen’.

Mail voor maandag 19 oktober uw reacties naar 1000@volkskrant.nl en zet in de onderwerpregel: foto, column of stop.

(Meerdere inzendingen in losse mails)

Meer over